2024-01-15 153 瀏覽
周圍都係人潮洶湧嘅景象,我終於擠到「品臻Ban Chun Tea」門口。一進到鋪頭,先係被無數飲品選擇搞到眼花繚亂😵!點單嘅時候,店員份外耐心,幾好嘅服務態度。點了招牌手作奶茶,一啖嘆落去,齋飲茶已經香到出奇,滑過喉嚨直入心坎,珍珠更加係QQ嘅,彈性啱啱好!😋👌再來杯海鹽奶蓋炭燒烏龍,呢杯真係驚喜,乜乜嘢?奶蓋竟然有咁淡淡嘅海鹽滋味!炭燒味道足,烏龍茶本身嘅淡雅香氣更加凸顯了。最後我哋加咗份九份芋圓,係咋,三種芋圓每款都質感非凡,軟糯中帶Q彈,黑糖仙草凍質地涼爽,與豐富配料共舞,整體食感好正,同埋個甜度控制得剛剛好,一飲一啖都舒心!飲品之餘,仲試咗呢邊嘅雞蛋仔同芋蓉格仔餅,兩樣都做得幾得意,特別係雞蛋仔嘅外脆內軟,同芋蓉餡料香滑入味,仲要好似帶點懷舊味,幾適合食完飯後歎一歎。綜合來講,飲品同小吃兼具,夏天來临嘅時候,飲返杯涼茶、啖清甜嘅芋圓,實在係消暑降溫嘅好選擇!🍧🍹