2019-09-28
前排夏天熱辣辣,就係想食d生冷野。比起飯我更加鐘意食麵,無論多送少送甚至冇送既素麵,只要有素麵汁,都會食得好滋味。喺太古鰂魚涌附近都有幾間餐廳有素麵食,果日行開去康怡間Aeon,就決定喺果度食。好在我黎得算早,如果唔係應該有排等。佢呢個menu就咁岩係我想食既野,fit哂。既有素蕎麥麵,又有個迷你刺身丼。個soba上到黎,望落就唔算好多,但加埋個飯就都夠既。淥得唔會太林,有番蕎麥麵果重煙韌既口感。夾一駐冰涼既麵,浸一浸落個素麵汁度,簡單,但既消暑又滿足。蕎麥麵有咬口,一路𡁻一路食到果陣蕎麥既香味。三文魚飯既刺身都幾新鮮,份量如果更多就好。冰涼既素麵,加埋有鰹魚香既素麵汁,食下又一啖食下又一啖,一陣就俾我清哂。雖然價錢黎講就貴左d,因為始終蕎麥麵,素麵麵只係將麵淥熟,當然我唔知佢既麵係買番黎定餐廳自己整。餐廳坐得都算舒服,不過我食完個餐準備埋單果陣,出面已經企哂人喺度等位,lunchtime要黎食都係盡量早d黎好。
三文魚飯既刺身都幾新鮮,份量如果更多就好。