2023-10-17
今晚在旺角買完嘢,正想揾下有乜好食,行到朗豪坊附近,忽然一陣涼風吹過,即時覺得天氣真的轉涼了。剛好見到這間店有日式鍋物,忍唔住立刻入去試下。店裡主打日式菜,有刺身,有烤肉,有鍋物,有拉麵,也有鰻魚飯,豬扒飯之類。我選了個香草吉列牛烤肉,而朋友則選了季節海鮮鍋。見兩個餐也是加38元有餐湯,刺身和飲品,唔算貴,所以決定加錢食好啲~先上的是日式味噌湯和刺身味噌湯夠濃味,適合喜歡重味的我,而刺身真的大大出付我意料之外,不單質量非常厚切,而且食到魚的鮮味,完全不是平常放題的刺身能比的。香草吉列牛烤肉睇餐牌已經覺得賣相幾吸引,份量相當足夠,每件唔算大,但足足有十幾件。試咗幾舊之後發覺烤耐一點味道更好,沾一點點鹽,鮮嫩入味,而且肉汁豐富。季節海鮮鍋一大盤的海鮮,湯底鮮香清淡,不是那種全味精濃湯。有蝦,有帶子,有蔬菜,有豆腐,味道鮮甜,份量絕對夠吃,天氣涼時喝一口湯,整個人即時暖起來。見餐牌還有些很吸引的菜式,下次一定要再試下~
先上的是日式味噌湯和刺身
香草吉列牛烤肉
季節海鮮鍋
見餐牌還有些很吸引的菜式,下次一定要再試下~