2022-01-09
月初試吓响淘大MCL戲院新開的那間餐廳From Seed to Wish,今次嘅體驗不錯。雖然係半self-service形式營運,但仍感受到員工幾好的服務,無論係門口招呼嘅姐姐、收銀櫃檯、上菜的哥哥都好有笑容、友善、有禮,希望佢哋能保持這份令客人食得開心嘅態度。餐廳裝修以白色為主,設計簡約清新,放置不少盆栽,還有一個關種植嘅書架,帶出green嘅主題。食品都唔錯,幾好味。今日揀咗set lunch menu內嘅卡邦尼意粉&煎帶子松子仁燴飯,唔係正宗嗰種al dente,而係港式嘅嗰種口感,但以幾十蚊呢個價錢,都已經不錯了,唔太咸,唔油膩,帶子煎得剛剛好,兩款都清咗碟😋👍。餐飲選了茶&咖啡☕。是日精選茶係茉莉,茶包品質不錯,茶包內茶葉不碎,茶味幾香。我杯咖啡也不錯,order時可以揀fruity定nutty,在櫃枱點餐時,還有個小牌簡單介紹這兩款咖啡,唔太喜愛酸味嘅咖啡,所以揀咗nutty。原來餐當日才開始有午市&晚市set menu,只比茶餐廳貴少少,偶然一次都可以喔。見佢哋還有下午茶menu(下午3點開始)和早餐menu(0900-1130),可以揾機會再試。