2008-04-15
食過甜品未夠喉又不想回家。我原本想食中式菜,因為而家既天氣令我想食D清淡野,於是就話去正街新開既舖頭。不過行到去既時候,朋友仔話想食西餐,最後選擇呢度。我唔想食肉,所以揀左個算係最清既忌廉帶子意粉set dinner($49)朋友仔要阿根廷西冷set dinner($60)。湯要一紅一白,兩者都是熱呼呼自家製,羅宋湯剛入口時有點辣,但辣味竟然慢慢地清失,而且湯渣幾好味。忌廉湯稀但夠味。至於跟湯蒜蓉包很好味。忌廉帶子意粉幾清新有三色椒蘆筍帶子,可惜帶子是直徑只有8mm的mini size,到喉不到頸。阿根廷西冷要五成,出到來剛剛好,很軟熟。最後要凍鴛鴦和凍檸茶,檸茶普通,鴛鴦好味。甜品要了布甸同雪糕,布甸不值一試,雪糕是有朱力碎既朱力味,好好味,用鐵碗仔載住,夠懷舊。環境幾清優,不過有幾隻擾人既蚊滋仔飛黎飛去。另外,侍應也一樣,不停地係身邊行黎行去,令我覺得自己好似電視劇集中既囚犯,同朋友見面時有個警察企係側邊。所以我相信繁忙時間會好一點,因為d侍應一定唔會咁他條行行企企。題外話,title改成咁係因為讀小學果陣日日經過呢度都唔覺有人,而門口又用黑'蚊蚊'既玻璃,永遠唔知入面係點。