2022-07-03
深水埗炯記 今日同媽咪去深水埗行街👭💞。見到網上極力推薦炯記,於是就自己親身試下😘😘。食物方面種類有很多,基本上燒味,豬手,手撕雞較為有名。而其實店內都有二人餐,樣樣有啲。不過媽咪會想食多啲小食,所以我哋今次揀咗單點。首先試咗燒味雙拼撈粗,選擇咗叉燒同燒鵝,價錢公道,加少少錢仲食到燒鵝髀🤩🤩🤩大大隻,好抵食。叉燒肥瘦勻稱,啖啖肉,食完都唔會好大罪惡感。跟住叫咗個炯記三皇盤,即係有鳳爪,雲耳,同埋雞腎。樣樣有啲,好高質。而三樣小食都係涼拌菜,惹味得嚟又唔會食到個人熱辣辣😝十分開胃,搞到我地都愈食愈多嘢~而豬手好香好入味,嗌咗兩大舊,一人一舊。豬手嘅醬汁十分惹味,而且豬手好淋,就算老人家慢慢食都可以,亦都比起坊間豬手大舊。另一道都係佢哋招牌菜,手撕雞。選擇困難症下揀咗鴛鴦口味,即係有辣有唔辣,仼君選擇。我哋年輕人應該會中意辣味手撕雞,感覺上較惹味好食,辣度啱啱好。但媽媽會較中意唔辣,因為有雞肉的鹹香味,唔會太辣太辛苦。最後一道係鵝油生菜,一上枱油花好靚,沒有多餘調味,但作為食完一大輪食物想清清口味嘅青菜,我地食到生菜本身的原味道,所以都讚好👍。