2023-01-19 210 瀏覽
店裏面嘅環境十分有特色,向上嘅話好似以前讀書細個嘅教科書。店內嘅裝修同店名一樣充滿古早味。麻雀雖小,五臟俱全嚟到當然要食招牌嘅半筋半肉牛肉麵。一嚟到就知道碗麵好食!湯底唔同平時嘅台灣牛肉麵一樣咁深色,冇咁重口味,比較啱我喜好。麵條軟硬適中,煮得剛剛好,亦都食到麵粉嘅香味。面上嘅蔥花作為點綴,同啲面一齊食就更惹味。碗麵最為吸睛嘅地方就係嗰條白蘿蔔,足足有大半碗面咁長。味道10分清甜,而且一啲都冇查,亦都唔會住得過分入味。因為坊間有啲白蘿蔔會到煮到入邊充滿湯汁,但咁樣反而冇咗白蘿蔔嘅甜味。呢間舖頭嘅白蘿蔔就做到保持白蘿蔔嘅甜味,而且有湯底嘅味道。大家可以見到嗰間牛肉幾咁充滿油脂,筋肉分明。而且牛氣沖天!同行友人重點咗一碗牛肚牛筋麵,牛肚份量頗多,一個人食絕對夠飽。仲叫咗一杯古早仙草奶茶,叫咗微糖唔會好似死甜,茶底亦都非常特別。

麻雀雖小,五臟俱全

大家可以見到嗰間牛肉幾咁充滿油脂,筋肉分明。而且牛氣沖天!