餐廳: 金豪酒家
資訊:

2016-12-12 2119 瀏覽
我平時都會間唔中去金豪食飯.. 不過唔多.. 始終都係大排檔格局酒樓既價錢.. 雖然味道真係好味過酒樓好多.. 但係好多香港人都鐘意食環境多D.. 鐘意坐得舒服D.. 所以我都係第一次爸爸生日選擇左去金豪食呢餐生日飯.. 一坐低會先有一碟小食 - 手拍青瓜.. 通常個侍應一放低我就二話不說會食光光.. 我覺得個醋味適合再夾埋蒜頭爆香.. 太好味了.. 我屋企一行人都有十幾個所以叫到差不多十個餸.. 好豐富.. 叫左個蝦卷.. 都係招牌菜之一幾特別的.. 口感好脆.. 不過人少就唔建議叫呢樣.. 因為都幾多會好熱氣未必食得晒.. 多人一齊食少食多滋味嘛.. 不過如果覺得太熱氣都可以點一點個汁中和一下.. 酸酸地都不錯..蝦仁炒蛋食落同出面分別不大.. 可以不叫.. 同埋我自己本身都唔鐘意蛋加蔥落去一齊炒.. 另外呢個餸都係我每次必食的.. 和味井水花蛤.. 花蛤食落口都好新鮮.. 上湯味道又不算太咸.. 再加埋浸到入晒既粉絲一齊食,, 我覺得帶出晒成個餸味道..相比之下.. 就較其他餸無咁突出.. 食落就唔算特別好味.. 所以都唔多人係到食雞的.. 枱枱必叫招牌菜.. 就係呢味嗜嗜芥蘭炒

手拍青瓜
蝦卷
蝦仁炒蛋
口味井水花蛤
枱枱必叫招牌菜.. 就係呢味嗜嗜芥蘭炒爽肉煲.. 炒好左芥蘭會上碟先及一個預熱左既煲.. 之後先會將芥蘭倒落個煲度.. 炒幾下D香味就會湧出來.. 芥蘭都已經入晒味.. 認真色香味俱全!!!
嗜嗜芥蘭煲
避風塘炒蟹本身賣相都已經好靚.. 好鮮.. 而且我屋企人食晒D蟹連調味料粒粒都差不多消晒.. 因為炒得好香連飯都可以食到一碗..
避風塘炒蟹
蟶子皇有手既長度咁大隻.. 口感一流..
蟶子蝗
一家人食飯當然唔少得有條斑一齊食喇.. 肉質好嫰滑..
加多個菠蘿生炒骨.. 呢個就馬馬地.. 生炒骨差不多成粒都好多肥肉.. 已經唔多想食..
菠蘿生炒骨
2016-09-24