2023-03-19 32 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時去深水埗通常都係搵下平民嘢食,再唔係就搵新開嘅cafe。今次朋友介紹位於青山道嘅日本居酒屋六本木。感覺嚟親嘅好多都係回頭客,簡單一個指示店員就知道熟客想要乜,感覺好有人情味。北海道炸赤蝦BB $68炸赤蝦BB我就真係第一次食,連殼炸到好香脆,加少少檸檬汁就可以一啖食哂,感覺好香酥又惹味。刺身盛刺身放係一個發光嘅冰碗上面,打卡感十足。刺身分別有兵庫縣室津蠔、油甘魚、赤身同埋鯛魚。最特別就一定係時令室津蠔,蠔身飽滿又大隻,入口鮮甜多汁。六本木秘製牛肉店員會係客人面前點燃牛肉下面嘅燃料,觀賞性一流。牛肉外層經過炙燒,而內層就保持粉紅,食落牛肉味濃又多汁。鯛魚濃湯稻庭烏冬奶白色嘅鯛魚濃湯入面再放入多款蔬菜,加入彈牙嘅稻庭烏冬,魚湯鮮甜味美。玉子燒芝士熱到出煙嘅鐵板,送到上嚟已經聞到微焦嘅蛋香。切開玉子就會見到長長嘅拉絲,蛋內層亦都好濕潤,火候控制得好好。炸雪糕外層微溫嘅炸皮包裹住冰凍嘅雪糕,一冷一熱即係有兩種唔同嘅層次,甜而不膩。飲品方面就叫左白啤同埋波子汽水。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
北海道炸赤蝦BB $68
刺身
六本木秘製牛肉
鯛魚濃湯稻庭烏冬
玉子燒芝士
炸雪糕
飲品方面就叫左白啤同埋波子汽水。
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
六本木日本料理 (深水埗)
深水埗青山道66號建文大廈地下5-6號舖