2024-05-14 237 瀏覽
今日同朋友嚟到深水埗搵食,友人話有間隱世泰國菜要帶我去。佢都係經朋友介紹先發現,深水埗區都係多美食嘅地方,但要發掘😅餐廳位於楓樹街遊樂場强近,係由正宗泰國人開,服務員同廚師都係講泰文😂😂好彩都識講少少廣東話 溝通到佢哋菜式有啲特別,彩虹湯金邊粉、蟹肉炒飯呢啲都唔是日常泰國餐廳可以食到。凍香茅茶$35新鮮滾熱辣煲好的,要不停加冰降溫😂😂飲落陣陣香茅味,味道較甜,加多冰平衡返😂不過泰國口味係偏甜的凍洛神花茶$35平常的洛神花是超酸,呢到係微微酸味,唔會太甜 開胃🤤帕能咖喱雞$85泰國聽得多紅、青、黃咖哩,帕能咖哩真係未聽過。佢是鹹鹹甜甜的味道,再加入大量椰奶、檸檬葉調味 食落唔辣,質感好順滑,好c服☺️除咗雞件外,仲有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔、青紅椒、豆角多種配菜去煮,咖哩汁配飯一流👏🏻辣椒膏火山骨呢個菜式要提早一日預訂,唔係即興想叫就有㗎!!平時食開酸辣火山骨,今次真係要試吓呢個特別口味。唔好以為辣椒膏炒會好辣,成碟菜火紅火紅,其實一啲都唔辣🤣😂辣椒膏係偏甜口味。火山骨係用豬脊骨,少少肉再加軟骨,有口感之餘仲啖啖肉,又可以啜骨🤩🤙🏻泰式蝦油蝦炒飯$95廚師用蝦頭油炒飯,十分香氣撲鼻。配料除咗
餐廳位於楓樹街遊樂場强近,係由正宗泰國人開,服務員廚師都係講泰文😂😂好彩都識講少少廣東話 溝通到

凍香茅茶$35

凍洛神花茶$35
平常的洛神花是超酸,呢到係微微酸味,唔會太甜 開胃🤤

帕能咖喱雞$85

辣椒膏火山骨

泰式蝦油蝦炒飯$95
廚師用蝦頭油炒飯,十分香氣撲鼻。配料除咗粟米青豆仲加埋提子乾,甜酸甜酸,令整體無咁膩。蝦仁彈牙,友人話蝦油同飯好夾,成碟飯食晒👀
  • 泰式蝦油蝦炒飯