2024-05-20
呢排啲天氣好反覆,又熱又經常落雨,搞到次次出去開會都好唔方便。今日近近哋喺深水埗區見客,好彩有好多地方泊車。見完客之後我同女同事兩個就喺深水埗搵啲嘢食,由於下午茶時間始終人流都唔係好多,深水埗雖然人口都比較多,但係相對上出名嘅餐廳都唔少,我地途經汝州街都見到有好多冰室,始終土生土長香港人都食開港式茶餐廳嘅味道。今日見到一間傑星冰廳,佢個門面環境好乾淨而且好新簇,應該係新派茶餐廳,咁我哋就直接揀咗呢一間。入到裏面居然好多人用餐,睇嚟呢間質素都應該唔錯。睇下佢嘅餐牌選擇都相當多,除咗有一啲飯餐之外仲有一啲套餐, 好多都好港式既口味。最後女同事要咗個常餐沙爹牛肉麵,而我由於比較餓,所以嗌咗一個流心蛋瑞士雞髀拼肥腸飯。等咗一陣間兩杯凍檸茶上枱啦~ 佢個凍檸茶已經非常之夠凍,好有檸檬香仲好新鮮,甜到適中,呢的天氣完全係解渴首選。等左一陣間同事個沙爹牛肉麵餐都上枱啦~ 賣相同份量都正常,我偷偷地食咗一啖,出前一丁既麵條煮得好煙韌彈牙好有水準,當然最主要嘅就係沙爹牛肉,沙爹牛肉好嫩好入味,有好香濃嘅沙嗲汁,真係好配合。另外仲有份多士拼煎雙蛋,見佢雙蛋燶邊睇都知道好脆身,件多士亦好脆口,果然係地道嘅港