💎總評分:9.5/10-深水埗最近開咗好多特式cafe,今次嚟試呢一間全因為俾佢嘅裝修吸引,樓高兩層,門口用上傳統鏤花鐵閘,地板用黑白復古磚砌成▫️,極俱香港懷舊風情,啱晒影相打卡📸。 CAFE中文名叫「順流精品咖啡」,意思係「百川順流,各歸其所」,menu上嘅飲品section亦介紹得特別有心思🍹,多款signature drinks都好吸引。1️⃣ Keto Steak All Day Breakfast $180話明生酮飲食固然要健康,採用草飼牛扒🐮,10oz夠晒大份蛋白質十足,肥膏唔多但一D都唔韌,牛味亦算香濃😋。其他配料包括沙律菜🥗、蕃茄🍅、牛油果🥑、雜菌🍄,scrambled eggs炒得嫩滑👍🏻,成個ADB豐富得嚟有營養。覺得晏晝食steak太heavy嘅話另外仲有個普通版ADB,用腸仔同bagel取代steak,價錢$108都算抵食👌🏻。2️⃣ Avocado & Scrambled Egg Bagel $68手工bagel係cafe主打之一🥯,蕃茄口味配檸檬cream cheese。配料一共有5款,超鐘意食scrambled egg嘅小編只會朝住炒蛋進發🍳,質素維持到一樣嫩滑。
💎總評分:9.5/10
Keto Steak All Day Breakfast
手工bagel係cafe主打之一🥯,蕃茄口味配檸檬cream cheese。配料一共有5款,超鐘意食scrambled egg嘅小編只會朝住炒蛋進發🍳,質素維持到一樣嫩滑。Bagel煙韌有咬口,伴隨嘅salad用左醋調味🥬,清新開胃。
Avocado & Scrambled Egg Bagel
3️⃣ Black Sesame Tofu Mousse Cake $45
凍櫃入面有多款cheese cake🍰,有標明keto、低糖、選用零卡羅漢果糖等,好照顧on diet嘅朋友。小編㨂左黑芝麻豆腐口味🖤,係低糖配方,雲石造型好靚,口感唔算好幼滑,不過好重芝麻同豆腐味,唔會太甜感覺上健康👏🏻。
4️⃣ 三溝 $55
三溝本來係生菜、魚肉、碗仔翅溝埋嘅地道街頭小食,引用本土文化🇭🇰,呢杯飲品mix左咖啡、鮮奶、抹茶,顏色一層層咁影相好靚😌。味道方面咖啡同抹茶味balance得唔錯,不過可能太多冰,飲飲下有D淡🙊。
三溝
5️⃣ Latte $42
小編+$5轉左oat milk,咖啡正常發揮,有拉花望落都幾別緻,不過想問下大家到底係咩圖案😆?
整體嚟講,小店嘅裝潢有心思,坐得舒服又有得打卡❣️,食物賣相吸引而且質素高,仲提供生酮食物滿足唔同嘅diet需求💯,適合情侶嚟拍拖或者閨蜜傾計打卡!
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 小店係地舖,可以泊正門口,好有安全感。
2022-01-29
Avocado & Scrambled Egg Bagel