2021-07-12 387 瀏覽
🍽Q1第一郡⁣深水埗荔枝角道315號地舖⁣⁣🐽豬豬美食團今次嚟到繁華嘅深水埗,呢到有一間美味嘅越南菜小店-第一郡~舖頭嘅面積比較細,坐落就未必咁舒服。不過以呢個價錢同質素,絕對值得一試嘅!⁣⁣越式法包 $45 (🧡🧡🧡🧡)⁣成個包就好似一個和諧嘅樂章咁,法包外跪內軟,有少少麵包嘅香甜,入面嘅腩肉咸咸甜甜,扎肉又有彈牙嘅口感,加埋青瓜等配菜脆口清新嘅口感,所有食材各施其職,演奏出一個好好味嘅旋律🤤⁣⁣斑蘭綠豆糕 $15 (🧡🧡🧡🧡)⁣好香斑蘭味,軟糯嘅口感為呢一餐劃上一個完美句號。⁣⁣蟹膏蕃茄湯檬$55 (🧡🧡🧡🤍)⁣蟹膏餅有好香濃嘅蟹味,蜂巢狀組織吸哂啲湯,一咬係口到爆出嚟🤤不過我就覺得湯底太甜,唔好咁甜就好啦!⁣⁣牛油果🥑沙冰 $30(🧡🤍)⁣呢個係有啲失望嘅...沙冰係冇冰的,亦都唔夠凍,牛油果本身比較易膩,打爛左更加係災難。☄️⁣⁣(5分滿分,🤍=0.5分)⁣環境 🧡🧡🧡⁣價錢🧡🧡🧡🤍⁣味道:🧡🧡🧡🤍⁣抵食指數:🧡🧡🧡🤍⁣⁣⁣

🍽Q1第一郡⁣
深水埗荔枝角道315號地舖⁣

越式法包

越式法包 $45 (🧡🧡🧡🧡)⁣

斑蘭綠豆糕 $15 (🧡🧡🧡🧡)⁣
好香斑蘭味,軟糯嘅口感為呢一餐劃上一個完美句號。⁣
蟹膏蕃茄湯檬

蟹膏蕃茄湯檬$55 (🧡🧡🧡🤍)⁣