2018-05-10
金鐘添馬公園成為假日郊遊熱點, 有藍天、草地、大海, 係大人細路、家庭聚會、拍拖、打卡熱點。唔講唔知, 喺旁邊嘅中信大廈仲有好多好靚嘅餐廳。 啱啱嘅假期, 就同另一半去咗添馬公園野餐, 再搵間靚靚嘅西餐廳, 黎慶祝一下週年紀念。今次揀嘅係一間英式餐廳《Brick Lane》,餐廳裝修簡約得黎帶點英倫風, 仿磚牆身上面掛住英式單車, 令人感覺輕鬆。餐廳主打英國菜以及All day breakfast, 仲有一個小酒吧, 方便打工仔放工之後happy hour輕鬆一下, 忘卻一下壓力。【Truffle Fries 】$78, 薯條即叫即炸, 可謂熱辣辣、脆卜卜。 而且分量又夠大, happy hour用黎佐酒就最適合不過。 黑松露加入咗喺沙律醬裏面, 除咗點茄汁之外,呢個黑松露沙律醬味道亦非常突出。由於K先生點咗手工啤酒, 所以就叫多咗一個較為香口嘅小食【Nachos with beef mince】 $128, 墨西哥粟米片上面灑上大量嘅車打芝士同巴馬臣芝士, 放入高溫焗爐裏面烤焗。 溶化咗嘅芝士成拉絲狀態,帶有鹹香,非常美味。 蕃茄莎莎味道清新, 加埋特製嘅牛油果醬,酸酸味味,令人份外
由於K先生點咗手工啤酒, 所以就叫多咗一個較為香口嘅小食【Nachos with beef mince】 $128, 墨西哥粟米片上面灑上大量嘅車打芝士同巴馬臣芝士, 放入高溫焗爐裏面烤焗。 溶化咗嘅芝士成拉絲狀態,帶有鹹香,非常美味。 蕃茄莎莎味道清新, 加埋特製嘅牛油果醬,酸酸味味,令人份外開胃。 呢個nachos特別加入咗墨西哥酸辣椒, 醃製咗嘅酸辣椒會太辣,大有微微酸辣感覺, 令整個Nachos更具墨西哥火辣風味。
主菜之一【Crabmeat Marinara Angel Hair】 $178, 平時食意粉好鍾意食angel hair, 因為貪佢夠細緻, 入口更加細滑。 但angel hair嘅烹調需要拿捏得非常準確, 稍一不慎, 好容易成為糊口。 呢個蟹肉天使麵用上咗嚟自意大利嘅番茄醬, 番茄醬香甜而且帶有濃郁蕃茄味, 同新鮮嘅蟹肉相當之匹配。 蟹肉由蟹鉗拆出嚟,食落一梳梳, 味道鮮甜。
【Iced Green Tea Latte】 $48, 呢間《Brick Lane》除咗係餐廳之外, 仲係一間cafe, 呢杯綠茶Latte, 水準唔錯, 飲到濃濃嘅綠茶甘香。
喺餐廳入門口仲可以見到蛋糕櫃 , 裏面放咗多款賣相精美嘅蛋糕, 另一眾女士心心眼。
呢款【Chocolate Torte】 $54, 睇個樣就知道充滿朱古力感覺。 外面淋上朱古力醬, 裏面就係香濃嘅朱古力mousse,mousse口感滑溜, 最重要係甜度適中, 令人品嚐到可可豆那種甘味。
走嘅時候已經日落西山, 原來餐廳仲有戶外座,可以欣賞到中環夜色璀璨, 感覺浪漫。