2019-07-20 78 瀏覽
今日又出去陪老公食lunch,喺將軍澳中心1樓見到一間新開既餐廳,唔洗煩食乜有別於一般cafe,場內光猛,既簡潔又清爽的裝潢,型格到位餐廳的icon好趣怪,中間座枱位仲設有叉電位,貼心之舉食物以牛為主,當然唔小得咖啡丶奶昔特飲丶甜品同蛋糕,而且烹調同製作都加入創新同健康元素,價錢合理。我地揀咗兩個午餐,可選沙律或餐湯,因為我地另叫沙律,所以揀咗餐湯,係蕃茄濃湯,好豐沃香濃,有點像羅宋湯但有忌廉的creamy用料足~黑蒜羽衣甘藍沙律黑蒜羽衣甘藍沙律,呢度有沙律新寵兒—羽衣甘藍🥬這個除有黑蒜和羽衣甘藍外,仲有白豆丶車厘茄丶牛油果,橄欖丶小波菜同黎麥,再淋上黑醋,superfood集於一身,個黑蒜仲好實身,也沒有酸味,又新鮮又開胃的健康之選這個係澳洲草飼肉眼,8安土,配芝士粟米片及田園沙律,就我叫七成熟,好大塊,而且好腍身,有牛味又軟腍,牛魔皇必吃之選~這個係特別款,叫牛頭包牛尾,即係牛角包包牛角湯,用牛角包包住漫煮牛尾湯,切開流出,有流心效果,建議即食,不然個包索晒D牛尾湯~,不過索咗濃湯亦好食~仲有腍軟的慢煮牛尾佐食這個也很特別~慢煮咖喱牛腩配椰菜花泥白飯,有著強烈對比,有重味而香濃的咖
有別於一般cafe,場內光猛,既簡潔又清爽的裝潢,型格到位
餐廳的icon好趣怪,中間座枱位仲設有叉電位,貼心之舉
用料足~
這個也很特別~慢煮咖喱牛腩配椰菜花泥白飯,有著強烈對比,有重味而香濃的咖喱牛腩和淡味清甜的椰菜花蓉白飯,慢煮牛腩又入味又軟滑,具馬拉色彩,而椰菜花泥打得香滑,吃到原味道的清甜,可以由淡開始食,避免蓋過味道。
跟餐餐飲可加錢升級其他飲品~
沙律用料好足好新鮮,配料亦不例外
最後食埋甜品來個結尾~芒果熱情果蛋糕,仲有生果忌廉擺盤,熱情果味好出,酸酸甜甜,蛋糕鬆軟~除飲品可升級外,蛋糕也是可以升級的另一選擇