2021-03-14
唔知係咪少女心思,總會係有啲時間特別想食蛋糕🍰喺將軍澳行過paper stone見到個細細個嘅戀人雜果蛋糕🎂就買咗返屋企食-講一講佢嘅價錢$148 來講有啲貴 ☹️雖然係相對比較高身少少 但其實成個蛋糕只有四吋 😱同樣價錢在美心西餅或聖安娜餅屋買的蛋糕會比較大🤔-外型算是精緻小巧 望下去就是清新草莓奶油蛋糕的感覺而呢一個蛋糕嘅味道就做得相對出色 ❣️我哋係食完一餐晚餐後再食的蛋糕 食落去唔單只冇令人飽到「濟」嘅感覺 反而帶來一種清新🥰依家士多啤梨當做 好多唔同餅店都有士多啤梨蛋糕賣 但偏偏中間要夾層啫喱、慕絲、布丁、脆脆雖然創新有特色 但食落去通常都會比較「漏」比不上普通奶油蛋糕的清新☘️-講返正題蛋糕頂層放咗三粒士多啤梨 士多啤梨嘅大細都算正常 賣相都可觀 食落去未算超級甜但可以接受 🍓 蛋糕外層嘅奶油非常厚 非常適合奶油控 奶油非常之夠滑 而佢嘅奶油香濃得來比較清甜😍而中間夾層就係奶油混合一啲細細粒嘅雜果 酸酸甜甜嘅雜果更加係減輕左成個蛋糕都係奶油嗰種厚重負擔 配搭非常適宜😋-所以呢一個蛋糕非常之適合成日想食蛋糕但係又食唔到太大個嘅小女生去食,可惜價錢就偏貴,令到成個性價比減低😩不過值
講一講佢嘅價錢$148 來講有啲貴 ☹️
雖然係相對比較高身少少 但其實成個蛋糕只有四吋 😱
同樣價錢在美心西餅或聖安娜餅屋買的蛋糕會比較大🤔
外型算是精緻小巧 望下去就是清新草莓奶油蛋糕的感覺
戀人雜果蛋糕
而呢一個蛋糕嘅味道就做得相對出色 ❣️
講返正題
所以呢一個蛋糕非常之適合成日想食蛋糕但係又食唔到太大個嘅小女生去食,可惜價錢就偏貴,令到成個性價比減低😩不過值得一試!