2020-07-01
今日客人請我嚟呢度食午餐,喺沙田搭的士嚟到荷李活道才發現要撐一條凹凹凸凸的斜路或者側邊的樓梯才到,不過好彩喺上環荷李活道口,落幾級就係喇!望真啲原來地下嗰間舖位就係,服務員聽了訂枱資料之後探熱然後給我酒精搓手液搓手就入座了,初初係坐喺灼麵的吧枱,後來再將我們轉去一張舒適一點的枱,不過都係冇地方擺手袋所以我擺咗喺寬闊嘅餐枱上面最埋邊。原先我諗住只係叫一個慢煮雞腿湯日本麵,客人叫我改叫一個有魚生飯及拉麵的套餐午餐,然後堅持我一定要叫一個甜品,以下係我嘅體驗👇1. 特級魚生海鮮丼飯+柚子湯拉麵(湯底原先係有辣味及蕃茄湯及柚子湯味以供選擇) 英文分別叫做yuzu/spicy dandan/tomato- $188,味道好味得來夠清新,所以唔會覺得制或者把口食完有陣味。2. 炸日本麵包配多款雪糕(跟套餐只係加$45真係抵到飛起),原來根據客人所形容係咁多甜品入面最好食嗰個,佢哋已經食過其他嗰啲款式,我俾咗啲我嘅甜品俾佢哋試食。睇餐牌英文名叫做Fried Japanese bread with assorted icecream,其實係有三款味道的雪糕球。3. 飲品叫咗無糖可樂係加$18的(如果想
3. 飲品叫咗無糖可樂係加$18的(如果想家生啤或者紅白餐酒或者日本清酒就要加$68;如果想家香片茶無論熱定凍或者橙汁或者蘋果汁就要加$23)
呢餐真係好好味!如果唔係客人請我嚟呢度食我係唔會知道呢個地方,因為我好少做呢頭嘅舖位!