2017-01-22
同好姊妹👭食飯, 緊係搵間"Girly"👗啲餐廳, 自我感覺良好一下上網見到Sweetology - 呢個小白屋嘅設計, 好吸引, 而且地點都好適合我地.溜冰場旁邊的小白屋, 裝潢係清新少女系列, 擺設感覺令人好舒服用咗好多花🌸💐嚟配搭, 雖然唔係真花, 但一樣好養眼.Menu好似雜誌咗咁靚, 超吸睛麵包🍞 (Fr Pasta Set) + 鮮果沙律 (Fr Croissant Set)麵包...真心好食, 我又 #麵包控 上身, 其實夠熱, 夠香, 夠鬆軟, 我已經好鍾意 (要求唔算好多姐)鮮果沙律...有橙🍊、西柚、提子🍇、杏仁片、菜, 睇唔出佢細細份但好足料鮮蝦蕃茄忌廉汁鮮意大利粉 - HKD62 (Pasta Set 配麵包 & 柚子冰紅茶)意粉夠熱, 而且有我超愛的輕微韌度口感....Al dente, 有幾粒菇菇做配菜蕃茄忌廉汁好好味, 微微帶甜 & 忌廉香味, 比起淨蕃茄汁, 我覺得呢個好味好多蝦肉夠爽口之餘, 亦好有蝦味, 唔係講笑, 好多時出街食飯, 蝦未必太靚, 唔係肉質鬆散晒就係無乜味道芒果蝦大牛角包配薯條 - HKD78 (Croissant Set 配鮮果沙律
用咗好多花🌸💐嚟配搭, 雖然唔係真花, 但一樣好養眼
Menu好似雜誌咗咁靚, 超吸睛 麵包🍞 (Fr Pasta Set) + 鮮果沙律 (Fr Croissant Set)
呢個組合絕對係無得輸系列 - 芒果+蝦+牛角包+和風芝麻醬+薯條
芒果夠甜, 蝦...繼續係意粉嗰種蝦 - 爽口之餘又有蝦味, 淋上和風芝麻醬 (呢個醬簡直係無敵)...好味到暈
牛角包熱辣辣, 烘得夠脆
相反, 薯條🍟淋咗啲, 如果都係脆卜卜就超正喇!
不得不讚個Tiramisu好認真, 唔係求其整舊Mascarpone Cheese再加啲咖啡粉就搞掂
而真係有用咖啡酒浸淋手指餅, 先用加上Tiramisu, 造成一層層的Layered Dessert
仲有Chocolate Chips的朱古力雪糕 & 美祿脆脆, 徹底滿足 #朱古力 控
我會用可麗餅包著Tiramisu + 雪糕一齊食, 雙重滿足