2023-04-22
因為一套劇集,望到cafe個店名都有種莫名親切感。Hikari日文解作光嘅意思,門面都用上大玻璃,自然光透入,採光度十足,淺色木系裝修,設有閣樓座位,文青簡約風格,感覺清新休閒,環境靚打咭一流。食物賣相都好吸引而且質素高,除咗自家烘焙咖啡出色,餐牌仲有沙律、主食、甜品選擇。店員友善有禮貌。ღ 𝘓𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘮𝘦𝘢𝘭⊛ 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 & 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘢𝘨𝘢𝘳布袋芝士煙三文魚沙律配番茄凍 $108最鍾意午餐有沙律選擇,啱晒鍾意輕食嘅女士們,賣相好靚,成個波嘅布袋芝士脹卜卜,切開煙靭外層,裡面軟滑流心,滿滿奶香。加埋煙三文魚,生紫洋蔥嘅辛辣味,仲有一粒粒正方番茄凍,直頭係濃縮番茄味,酸酸甜甜,撈埋沙律菜一齊食,味道清新,口感豐富。ღ 𝘔𝘢𝘪𝘯⊛ 𝘚𝘰𝘶𝘴 𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘢𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘵𝘰𝘱 𝘣𝘭𝘢𝘥𝘦 𝘫𝘢𝘮𝘣𝘢𝘭𝘢𝘺𝘢慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158一上枱一陣熱嘅香氣湧上嚟,鋪滿大大塊粉紅色牛板腱,份量十足。慢煮方式保持肉質軟嫩,筋位都煮得腍,脂肪含量低,感覺全完唔肥膩。jambalaya係什錦飯,係新奥爾良菜,煮法類似意
ღ 𝘓𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘮𝘦𝘢𝘭
布袋芝士煙三文魚沙律配番茄凍 $108
最鍾意午餐有沙律選擇,啱晒鍾意輕食嘅女士們,賣相好靚,成個波嘅布袋芝士脹卜卜,切開煙靭外層,裡面軟滑流心,滿滿奶香。 加埋煙三文魚,生紫洋蔥嘅辛辣味,仲有一粒粒正方番茄凍,直頭係濃縮番茄味,酸酸甜甜,撈埋沙律菜一齊食,味道清新,口感豐富。
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158
一上枱一陣熱嘅香氣湧上嚟,鋪滿大大塊粉紅色牛板腱,份量十足。慢煮方式保持肉質軟嫩,筋位都煮得腍,脂肪含量低,感覺全完唔肥膩。 jambalaya係什錦飯,係新奥爾良菜,煮法類似意大利燴飯,用蘑菇、蘆筍加入醬汁煮成,飯粒口感正常係會少少偏硬,醬汁香濃滲透飯粒中。
ღ 𝘈𝘥𝘥 𝘰𝘯 𝘴𝘯𝘢𝘤𝘬
⊛ 𝘉𝘶𝘧𝘧𝘢𝘭𝘰 𝘸𝘪𝘯𝘨𝘴
水牛城炸雞翼 +$48
雞翼熱辣辣,用香草醃得入味,炸得外脆內juice,另配上一杯水牛城醬汁,又酸又辣味道濃烈,無直接淋上可保持雞翼脆身,雞翼蘸上醬汁香辣惹味,跟Lunch set追加嘅小食。
ღ 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦
⊛ 𝘊𝘢𝘱𝘱𝘶𝘤𝘤𝘪𝘯𝘰
泡沫咖啡 +$27
自家烘焙咖啡味道香濃,順滑泡沫感,獨角獸拉花好靚,唔捨得飲。跟Lunch set點咖啡有$15折扣。
ღ 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬
⊛ 𝘔𝘢𝘳𝘶𝘬𝘺𝘶 𝘬𝘰𝘺𝘢𝘮𝘢𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
丸久小山園抹茶鮮奶+35
用上丸久小山園抹茶,味道清新,奶夠香滑,抹茶和鮮奶比例平均,鍾意佢唔太甜。
ღ 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
⊛ 𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶
髒髒提拉米蘇 $78
見到幾枱食客都有點tiramisu,賣相好靚,係即叫即製,底層手指餅用咗自家烘焙嘅咖啡浸泡,咖啡味濃厚,手指餅無被過份浸腍,質感少少似蛋糕但仍帶鬆脆。 中層mascarpone芝士幼滑,帶微微酒香,質感輕盈,creamy得嚟又有微微流心。面層灑上帶微苦嘅可可粉, 仲有Oreo朱古力曲奇,增添脆口感。整個tiramisu味道都好平衡,甜度適中。 #HIKARI
地址:荃灣大壩街21號地舖