2020-01-23 198 瀏覽
又一日本過江龍拉麵店來港開業,阿夫利主打柚子拉麵,講真佢柚子味好出同清新,今晚新食咗下面兩樣野。柚子鹽味拉麵 - 由於本人生酮關係戒緊澱粉質,阿夫利可以免費轉蒟蒻麵,佢哋嘅蒟蒻麵質地好似粉絲咁,煙韌有彈性,幼條,麵身唔掛湯,但唔食澱粉質嘅人嚟講係一個好好嘅選擇,湯頭係一般鹽味湯底加咗自家制柚子汁,但柚子味非常出,基本上每一啖都係飲得出抽子清新同清甜,係好飲嘅。叉燒係肥燒,我幾仲意食肥叉,外皮有少少脆口,好食嘅。糖心蛋啱啱好,CREAMY入味,好食。京蔥絲筍絲都係新鮮嘅。柚子辣湯拉麵 - 同樣轉了蒟蒻麵,我覺得係辣油味加柚子汁,我唔太仲意,兩者唔係太夾,飲落係完獨立兩個味。整體嚟講係好食唔抵食,店員服務係幾有禮。
柚子鹽味拉麵
柚子辣湯拉麵

整體嚟講係好食唔抵食,店員服務係幾有禮。
題外話/補充資料: 江過龍每碗收您100蚊,佢唔係話唔好食嘅,係性價比不足囉,好就好在無收加一,但拉麵收咁嘅價其實係唔合理,一片叉燒、麵、半隻蛋、京蔥絲筍絲、紫菜加埋成惠98,合唔合理自行選擇。咁又公平啲,依家香港嘅拉麵收費大都係唔合理。
2020-01-22
45 分鐘 (堂食)
柚子鹽味拉麵
柚子辣湯拉麵