2018-03-25 141 瀏覽
近半年公司黎左位西班牙同事,傾談下佢話香港無地道西班牙菜食,好掛住家鄉菜! 比佢講講下,又真係發覺香港好少西班牙菜,反而意大利野就一街都係! 好不容易比我上網搵到間西班牙私房菜 – Sabor,一於試下先!話明私房菜,當然提早book啦,但原來都幾full架! 打去book果陣,Sabor問我地想食d乜,可以幫我地預備,但可惜對西班牙菜零概念,根本唔識點。店員好貼心話其實有set dinner,所以我地交比Sabor拍板,好期待啊!上到去見到Sabor其實唔大,得幾張台,而且餐廳一眼可以望到open kitchen,見到廚師煮野食,真係好似去左西班牙家庭咁!  不過呢度氣氛好好,暗暗既環境,配上candle light,旁邊有Flamingos油畫,背景有輕快既音樂,幾好feel! 開餐前店長過來介紹今晚既mix set dinner,有Toast、3款Tapas(小食)、湯、main course & 甜品!Tomato Garlic Toast餐前小食係番茄蒜頭西班牙包,店長話蒜頭係西班牙既靈魂,濃郁既蒜頭配上番茄混合既醬,真係好又香又清新,配上多士一齊食,真係好開胃!!Tapas

Tapas x 3 sets
其實店長同我地講Tapas,講真完全唔知咩來!
不過佢好耐心同我地介紹,原來Tapas係西班牙菜既”小食”,不過同港式小食唔同,西班牙人當Tapas係正餐,事關佢地夜晚好少食main course,都係叫幾道Tapas,同朋友仔飲兩杯,傾下計就一晚,所以tapas其實先係總點! (哦- 長知識了)

Tapas I - Clams in Green Sauce
Tapas - Clams in Green Sauce

其實即係煮蜆,不過唔係食開既日式清酒煮蜆或法式既白酒煮,西班牙菜講求原汁原味,用魚湯來煮蜆! 廚師話用魚湯煮可以帶出蜆既鮮味,但一定要襯熱食,唔係湯一凍就會腥! D蜆粒粒都好飽滿,又白又滑咁,食落好鮮味,而個湯雖然好重魚味,但唔太鹹,無蓋過蜆既鮮味,正!

Tapas II -Grilled cuttlefish with Green Allioli Espuma
Tapas - Grilled cuttlefish with Green Allioli Espuma

好特別! 碟上見到中間有綠色既cream,唔通係wasabi cream?哈~錯晒!
店長話呢d係用番茜+蒜頭整成既泡沫,用來點墨魚粒食架! 番茜係乜東東?店員話當西班牙芫茜啦! 個泡沫望落去似好漏咁,但食落一d都唔會,仲好香好清新添!  墨魚粒好彈牙
,但口感唔會硬,配埋個泡沫一齊食,真係好清爽!!

Tapas III - Garlic Shrimp in Olive Oil
Tapas - Garlic Shrimp in Olive Oil

橄欖油炒蒜片蝦,果然每道菜都有蒜頭,正! 我呢個蒜魔就最鐘意不過
! 炒過既蝦好香蒜頭味,又好有橄欖香,蝦好彈牙爽口! 睇落好似好簡單咁,但越簡單越難整得好食,呢個tapas好味!

Soup - Wild Mushroom Soup

店長幫我選左個Wild Mushroom Soup,未上台我已經聞到好香黑松露味,原來黑松露湯上面,仲有層蛋白抱抹,要搞埋一齊飲架! 哈~~我聽完搞下搞下,以為自己飲緊Cappuccino
,不過飲落個湯好香黑松露味之餘,個蛋白抱抹令到成個湯既口感好軟好滑! Very rich!!!

飲過湯後,店員送上一款間場小食,等我地清清個口!
Mix Fruit Sherbet – 雜果雪葩

Mix Fruit Sherbet – 雜果雪葩,中間有粒黑醋魚子,凍凍地又酸酸地咁,又幾fresh喎!

Main course - Seafood Paella

食西班牙菜又點可以無西班牙海鮮飯呢?不過個飯望落去黑黑地咁,似炒飯多D! 哈~原來我又錯啦,廚師話咁深色係因為個飯用魚湯+蝦湯一齊煮成,所以先會咁深色,而且配埋墨魚粒同蝦粒一齊煮 (唔怪得咁香啦)! 除此之外,仲有幾只西班牙紅蝦同幾只蜆,果然好足料,好多海鮮啊下! 不過我個人幾鐘意西班牙菜,雖則味濃,但唔似意大利菜咁落好多芝士,所以就算食飽都無好膩既感覺,幾好!

Dessert - Crema Catalana

“西”(班牙)式甜品真係未試過,終於可以試下啦! 不過一睇原來係Crème brûlée(焦糖燉蛋),無乜特別je! 但原來店長話呢個Crema Catalana,係Catalonia (加泰隆尼亞式)既焦糖燉蛋,香脆焦糖既下面有流質既燉蛋,比法式柔滑,無咁”漿”,而且落左玉桂同檸檬葉,更加清新! 無平時食開既咁heavy,果然好唔同啊!

今餐西班牙菜,真係可以話全部野都第一次食,係個好新鮮既體驗!  呢度除左氣氛幾好之外,食物都好好味! 我鐘意西班牙菜既清新同蒜頭! 下次可以介紹我位西班牙同事黎食正宗家鄉菜啦!
Tapas - Clams in Green Sauce
Mix Fruit Sherbet – 雜果雪葩