2018-04-02 159 瀏覽
我自己就好鍾意食泰國菜,泰式嘅小食拼盤裏面有好多唔同品種嘅小食,青咖喱就更加唔使講,喺香港有好多地區都有開泰式餐館,不過質素有好有壞,今日經過太子有一間叫做「泰聚」嘅泰國餐館,行街行到攰會地就同朋友坐低食個晚飯。餐廳嘅裝修燈光上眼睛都好舒服,每個人坐位來講的確真係唔迫。食物方面我哋就叫左我最鍾意食嘅泰式小食拼盤,再叫個肉碎粉絲湯潤下喉,主食方面就叫咗泰式青咖喱牛腩,飲品方面就叫咗西瓜冰,甜品就叫咗一個椰汁糕。有圖大家可以睇到佢哋個小食拼盤每一件份量都好大,個蝦餅個大細足足有三份一隻手掌咁大,由表面嘅炸粉就睇得出蝦餅係新鮮即叫即炸先至會有呢一種脆面光鮮既脆片效果,每一件除咗份量大啖啖肉之外,未到上都偏向清新同爽口彈牙,炸既時間好好唔會有油億味,好多人都話泰式小食代表左個一間泰式餐廳嘅品質,咁呢一個小食拼盤就真係超班!食完熱氣就梗係飲個肉碎粉絲湯潤一潤啦,呢個湯就同平日泰國餐廳飲到既粉絲湯有啲唔同,佢個味道偏向淡口同清新,淡淡既香矛味同青檸既香味氣息,飲左你第一時間會將岩岩食完熱氣食物既油膩感一掃而空,肉碎多到啖啖都有,同粉絲一齊飲大大增加左湯既口感!到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均

餐廳嘅裝修燈光上眼睛都好舒服,每個人坐位來講的確真係唔迫。

泰式青咖喱牛腩

到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均勻,食落好重既青咖哩味道,食落就知佢個牛腩同青咖哩同煮,因為咁既煮法先會有果種清檸既清新味道,普通既食店因爲時間關係都會分開煮牛腩係咖哩味,真係同呢個咖哩兩回事,一食就知呢個咖哩用心烹調!
椰汁糕
西瓜冰

到最後,就係飲品同甜品-西瓜冰同椰汁糕。
西瓜冰係原個西瓜肉打成冰,飲落感受到西瓜原本既清新同甜度,唔似普通餐廳只會飲到沙糖既甜同西瓜糖漿。
椰油糕,椰油味重係原來椰汁既味道,無付加糖,無其他調味,純純正正既椰汁製造嘅椰汁糕。

香港有好多有心做既食店,有圖有真相,大家有機會去既多多支持下
2018-03-26
3 分鐘 (堂食)
椰汁糕
西瓜冰