2024-09-27 0 瀏覽
講到西貢食雪糕,最近真係少不了「小滿定律」。呢間店舖就係位於小巴總站附近,行經7-11同百佳中間條直路就會見到。講到小滿定律呢度既特色,就係佢哋賣緊既係希臘乳酪froyo,佢既希臘乳酪唔似一般咁酸同杰,口感滑身易入口,基本上同我哋平時食開既希臘乳酪比,仲容易接受啲。我嗰次試左希臘乳酪雪糕既杯裝,價錢係$58,份量都幾夠,200克雪糕加上可以揀三款配料同一款醬汁,配料選擇都好豐富,有二十幾款可以揀,醬汁就有四款畀你配搭。我揀左綠茶粒糯米糍、咖啡蒟蒻同焦糖脆脆,焦糖脆脆當時未整好,店員好貼心地另上比我。醬汁方面,我揀左熱情果醬,佢係用新鮮熱情果打成醬,仲見到啲熱情果籽,酸酸甜甜,非常醒胃。講返配料,綠茶粒糯米糍既口感好正,糯米糍外皮軟糯,糯米粒幾有彈性,不過綠茶味有少少怪味,個人感覺唔係太啱口味,如果原味會好啲。咖啡蒟蒻方面就中規中矩,冇乜特別驚喜,純粹加左啲Q彈口感。至於焦糖脆脆,口感好脆,仲可以平衡到乳酪既酸味,同雪糕一齊食真係幾夾。整體嚟講,小滿定律既希臘乳酪froyo真係值得一試,食完又冇咁重既負擔,配料同醬汁既選擇多元化。如果你去西貢,一定要試下呢度既希臘乳酪雪糕!
2024-07-13