(非會員)
2005-10-07 26 瀏覽
肓中中係灣仔食,見到生記招牌,記得吾少人話好食,於是盲中中摸上去,無訂位,不過當時六點,無咩人,佢地比左張四人我地二人,話七點半前交就得. 兩個人,又吾係大食,只點左招牌鹽焗雞同豬潤浸莧菜.後者好快就上,豬潤真係好滑好軟,雖然高固醇,都吾理住要食左先,莧菜亦好嫩好靚,最欣賞佢地無咩味精,但依然好味,係材料新鮮先做到,那種味道令我想起家母以前做豬潤滾菜湯.但近年家裡己無整菜湯,怕農葯,好可惜. 鹽焗雞就食晒個豬潤,再等左一陣先黎.確係焗出黎,表皮微焦黃,肉嫩入味,不過我會比豬潤高分,因為真係清淡得黎好好味. 佢地送白糖羔做甜品,好得意,亦清甜得黎吾酸.本來想叫多個滑蛋炒牛肉試下,但已幾飽,留番下次再叫. 自己吾係好咀尖人,只係想食少味精而用料新鮮菜,睇黎生記係吾錯選擇.

兩個人,又吾係大食,只點左招牌鹽焗雞同豬潤浸莧菜.

佢地送白糖羔做甜品,好得意,亦清甜得黎吾酸.

本來想叫多個滑蛋炒牛肉試下,但已幾飽,留番下次再叫.