難得剛剛開始放暑假, 今日又得閒無事, 便千里迢迢搭火車黎到大步墟, 專程黎到試下咁有名氣既群記清湯腩.好在今日係星期一, 去到門口等左5分鐘到就有得識喇;)一入都去, 立即點左一碗「」, 一碗「淨河粉」. 如果真係想食最好味既, 強烈建議分開點, 因為如果點「牛腩河」、「牛面珠河」等等, 牛的汁係會被河粉的湯沖淡, 食吾出牛的真味了.雖然58蚊一小碗既淨牛面珠真係吾算平, 但係群記既牛面珠的確係名不虛傳. 熬製多時既湯底加上又稔又嫩滑既牛面珠, 的確會令人一試難忘, 一入口已經可以感受到佢地既「功夫」!其實我認為一碗好吃的河粉靚的湯底才是王道, 所以十分推薦群記, 將來一定會再光顧的
好在今日係星期一, 去到門口等左5分鐘到就有得識喇;)
一入都去, 立即點左一碗「[b淨牛面珠]」, 一碗「淨河粉」. 如果真係想食最好味既, 強烈建議分開點, 因為如果點「牛腩河」、「牛面珠河」等等, 牛的汁係會被河粉的湯沖淡, 食吾出牛的真味了.
湯味和肉味都非常濃的淨牛面珠一碗 盛惠58大元
配上熬製多時的牛骨湯的河粉 14元

2011-07-11
5 分鐘 (堂食)
湯味和肉味都非常濃的淨牛面珠一碗 盛惠58大元
配上熬製多時的牛骨湯的河粉 14元