2018-04-05
最近真係火鍋癮狂起,打得太多火鍋又驚太燥可以試下清潤一點啲湯底,呢個椰子雞煲用上清甜又滋潤嘅椰子水,咁就唔驚燥熱啦~呢到都好多款cocktail及啤酒選擇,當日我試了海南島,好香荔枝味好易入口,酒味剛好椰子水滾起後就可以放雞件了,會有一個沙漏計時先飲一碗湯,好清甜又有雞的香味,而雞件好嫩滑,雞皮有少少脆身好正今次主角係極尚和牛拼盤,和牛牛肩分別有佐賀A5及澳洲M5、安格斯牛頸脊、加拿大牛舌粒、安格斯牛粒共5款先食牛頸脊牛味適中,再食上去係和牛牛肩,牛脂更豐富入口即溶好嫩啊而牛粒就好重牛味又有咬口,牛舌爽中帶嫩黑松露鮮蝦福袋係用腐皮包住,入面好多蝦肉啊勁爽口彈牙仲慢慢滲出黑松露味 鬼馬蝦滑好多蟹子係面,不過一落鍋就散開了,油條唔好烚太耐會好快腍,蝦滑都爽彈 豆苗係要自己收割,都幾得意最後嘅臘味煲仔飯都係呢到必叫的,臘味好香啲汁比飯吸哂,最正係飯焦弄得剛好,脆中帶香~
椰子水滾起後就可以放雞件了,會有一個沙漏計時
而牛粒就好重牛味又有咬口,牛舌爽中帶嫩
黑松露鮮蝦福袋係用
腐皮包住,入面好多蝦肉啊勁爽口彈牙仲慢慢滲出黑松露味
鬼馬蝦滑
最後嘅臘味煲仔飯