2018-03-19 2009 瀏覽
今晚同朋友係四季文昌食椰子雞火鍋做晚餐,叫咗半隻雞,七彩芝士流心丸,鬼馬蝦滑,和牛拼盤同豆苗。等咗陣,好香椰子嘅火鍋就到,店員將新鮮椰青水倒入煲到,等佢滾咗,就將鮮雞放埋入去,用漏斗計時,7分鐘到就有得食,係等佢熟期間,聞到陣陣椰子香,雞係用文昌雞,肉質好嫩,雞味好濃。和牛拼盤,有牛柳粒,牛舌,安格斯牛頸脊,澳洲M9和牛,佐賀A5和牛,好豐富,牛舌係一粒粒,口感好好。店員叫我地要由底開始食起,一層一層食上去,最後先食日本和牛,其實除咗牛柳粒同牛舌要淥耐少少,和牛真係淥一淥就食得,好有油香,油脂好均勻,入口即溶,好正。七彩芝士流心丸,七個味道,各有特式,不過淥咗後,個芝士仲好流心,朋友話好正。鬼馬蝦滑,油炸鬼釀咗蝦滑,面頭仲有蟹籽,蝦滑好爽彈,油炸鬼吸晒D椰子湯,又香又甜。豆苗,種完嘅豆苗未收割,要自己用胶剪剪,好特別,夠晒新鮮。食完火鍋,朋友見到隔離枱食臘味煲仔飯,好香,所以我地都叫咗一個,好足料,臘味好多,芋頭又綿,又有飯焦,口感一流,我地叫咗細煲,好大好多,四個人都夠晒食。最後飲埋椰青,好夠凍,勁解喝,成餐飯食完覺得好滿足。

豆苗,種完嘅豆苗未收割,要自己用胶剪剪,好特別,夠晒新鮮。

最後飲埋椰青,好夠凍,勁解喝,成餐飯食完覺得好滿足。

2018-03-13