2016-11-08 1392 瀏覽
回想返七月生日月,飯局零舍多~ 呢餐同好姊妹去食,多謝佢請我食生日飯呀!! HAHA仲記得茶木岩岩新開果時,排隊排到傻,之後其實都好少去~好姊妹知道我唔鍾意等位,所以就一早訂定位但由於係晚餐時間,我地就被安排坐左一張二人檯老實說,檯有點細,當放滿食物果時其實係有D迫嘅叫左野食,就點埋杯飲品,一邊飲一邊傾後面: 紫地瓜奧利奧沙冰前面: 阿里山烏龍黑糖奶蓋朋友話佢果杯好重紫薯味,而且都幾飽肚而我果杯就好清新嘅烏龍茶味,底部嘅黑糖喺飲之前記得要攪拌好,配合埋鋪喺面嘅奶蓋,成個感覺好FRESH食物上檯啦~ 基於外出食飯,一定找素,所以就點左個明蝦沙律蝦肉唔晦,沙律菜都好FRESH,配合微酸嘅沙律汁,好鬼開胃台灣其中一樣特色食物一定係魯肉飯,所以就點左呢個炸雞排肉燥飯雞排炸得香蘇不油膩,雞肉好JUICY肉燥味剛好,不咸亦不淡望住個MENU唔知品仙果係咩黎,所以決定點呢味品仙果紅醋鴨肉手作麵黎試下個人就覺得好特別喇首先係個麵嘅質感好有咬口,有D似寬條麵,但又無意粉咁淋再加上酸酸地嘅品仙果,好味好開胃最後就梗係食埋甜品先為之完滿啦~呢個甜品叫做拔絲芋圓脆脆佢地呢個拔絲唔係用麥牙糖,而係用棉花糖,食落
回想返七月生日月,飯局零舍多~

呢餐同好姊妹去食,多謝佢請我食生日飯呀!! HAHA
仲記得茶木岩岩新開果時,排隊排到傻,之後其實都好少去~

好姊妹知道我唔鍾意等位,所以就一早訂定位

但由於係晚餐時間,我地就被安排坐左一張二人檯
老實說,檯有點細,當放滿食物果時其實係有D迫嘅
叫左野食,就點埋杯飲品,一邊飲一邊傾

後面: 紫地瓜奧利奧沙冰

前面: 阿里山烏龍黑糖奶蓋

朋友話佢果杯好重紫薯味,而且都幾飽肚

食物上檯啦~ 基於外出食飯,一定找素,所以就點左個明蝦沙律

蝦肉唔晦,沙律菜都好FRESH,配合微酸嘅沙律汁,好鬼開胃

雞排炸得香蘇不油膩,雞肉好JUICY

肉燥味剛好,不咸亦不淡

個人就覺得好特別喇

首先係個麵嘅質感好有咬口,有D似寬條麵,但又無意粉咁淋

再加上酸酸地嘅品仙果,好味好開胃
最後就梗係食埋甜品先為之完滿啦~
呢個甜品叫做拔絲芋圓脆脆

佢地呢個拔絲唔係用麥牙糖,而係用棉花糖,食落甜甜的,但相對無咁痴牙,好幸福的感覺

再配合埋脆脆一齊食,一邊傾計一邊食,好正呀!!!

食完呢味甜品,唔多唔少都有罪惡感,所以旁邊都有少少水果伴下碟,中和一下嘛~
題外話/補充資料: 上餐真係好快,都未食完,第二第三樣就係咁上檯
2016-08-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日