始創於1969年嘅老字號扒房,港式平民鐵板牛扒餐嘅始祖!金鳳大餐廳 @goldenphoenixhk餐廳由1969年到宜家足足54年歷史,而且大家都知道60年代到70年代,”鋸扒”係有錢人、上流人士先食得起🥺平民百姓想享受下”鋸扒”嘅樂趣,真係唔洗諗🥲不過,有危就有機,金鳳大餐廳嘅創辦人林先生就睇準機會創業,令到平民百姓都有機會享受”鋸扒”嘅快感🥹 最難得嘅係,宜家餐廳已經係由林生嘅兩位千金全權打骰,將餐廳打理得井井有條,分店越開越多👍🏻西冷牛扒餐 ($140):包咗牛油餐包、牛扒加薯菜、餐湯、餐飲,正路價錢喇!我哋揀左medium rare,肉質軟腍,仲可以加$2要多蒜,真係勁多蒜🧄鍾意食蒜嘅話可以考慮下🤩由於佢係鐵板上,所以上台嗰陣塊牛扒仲係燒緊,到食嗰陣已經變左medium😂,所以建議點餐嗰陣牛扒熟度可以叫低一度咁到食嗰陣就會啱啱好啦牛柳餐 ($140):揀左rare,同上面一樣,不過牛柳嘅肉質更加嫩,口感相對西冷好,同時無乜筋,其他配料就正常發揮😌我哋想講吓佢個紅湯,佢個紅湯真係好正,好鬼港式😂帶少少香辣,而且牛扒餐黎講真係算抵食,當然就唔可以同出面啲西式扒房比啦,不過想食牛扒

我哋想講吓佢個紅湯,佢個紅湯真係好正,好鬼港式😂帶少少香辣,而且牛扒餐黎講真係算抵食,當然就唔可以同出面啲西式扒房比啦,不過想食牛扒又唔想食咁貴就會揀佢哋喇。不過有定心理準備有排等🤷🏿‍♂️