2025-01-03
香港美食之都,敏華冰廳一直係港味美食嘅代表地標之一📍📍黯然銷魂飯🍚🍚成日聽聞敏華冰廳嘅黯然銷魂飯,終於有機會試。叉燒嘅紅亮色澤好似一團火焰,叉燒切得厚身,一啖咬落去,一口入魂。半熟嘅荷包蛋就好似點睛之筆,金黃蛋液流出,同飯、叉燒一齊拌勻,每一口香味同豐富嘅口感層次,令人黯然銷魂。雞扒冬陰功公仔面🍜🍜公仔面嘅彈性十足,冬陰功湯底濃郁香辣,香茅、青檸、辣椒等香料嘅味道層次分明,每啖湯都充滿熱帶海洋嘅活力。雞扒煎至外皮金黃酥脆,多汁嫩滑,一啖面,一啖雞扒,再嚟一口酸辣湯,刺激住味蕾。菠蘿油🍞🍞菠蘿包烤得恰到好處,外皮酥到掉渣。包身鬆軟綿密,簡直係一絕,每一口都充滿港式茶餐廳嘅地道味道。呢度嘅食物,蘊含住港式冰廳多年嚟嘅傳承同味道,每一口都充滿住港人嘅集體回憶,無論食幾多次,都依然覺得美味無比。
黯然銷魂飯🍚🍚
雞扒冬陰功公仔面🍜🍜