星期日的早上最幸福的事, 莫過於訓到自然醒, 再搵間美味餐廳享受一個Brunch.講起Taylor Shellfish Farms , 系西環, 大坑, 大圍, 新界都有分店, 最正就系今次去既西環店逢週六,日都開全日到午夜12點, 岩晒訓到晏一晏既你.餐廳門外設置兩張高檯方便吸煙人士, 而內裡以工業金屬設計為主, 再配合西環老香港既環境, 帶出了假日休閒味.我都太誇張, 一坐底就黎一杯紅酒, 呢度既紅酒一枝枝叫, 如果要一杯呢, 就只有一種選擇 (hkd 68/杯).一坐底先黎半打生蠔, 今次以Creamy 生蠔為主打, 以下會逐隻遂隻介紹 (當然由淡味食到濃味)Ireland Majestic (hkd 49/pc) : 味道系清新有點海水味,帶子位都系鮮甜French Ostra Regal (hkd 59/pc) : 食到中段開始滲出甜味, 蠔味系口中久久不走New Zealand Kiwa (hkd 59/pc) : ****這個超推介! 蠔肉不但肥美, 味道偏濃, 非常Creamy, 吃後還有少朮麻麻的感覺, 店長表示來貨時間7,8,9月, 錯過了就要下年.吃完半打嘛..

吃完半打嘛.............就系再來半打!

USA Kumamoto (hkd 29 /pc) : 原產系日本九州, 雖然佢個子小, 但肉質柔滑, 味道鮮甜.
French La Boite A Bijoux (hkd 69/pc): 帶點礦物味, 蠔身滑溜.
French Gillardall (hkd 49/ pc) : 呢種蠔要培養至少2個月, 肉質肥美, 層次細膩, 具海洋鮮味同乳香味.
之後, 當然要來個熱盆暖暖胃, 由於他們的生蠔太好味, 所以想試埋佢地既青口,

澳洲白酒煮青口 (hkd 148) *青口有3款選舉(美國,澳洲,法國) / 味度有4款選擇 (白酒/忌廉/冬蔭公/辣蕃茄)

因為一食左先記起未影相, 所以唯有影堆殼留念
吉列芝士蝦球8件 (hkd 58) , 海鮮配炸野簡直是絕配!
已經8成飽, 但都要叫個 fish n chips.

呢間餐廳都講究, 連 fish n chips 用既魚都有四種選擇(石班,海鱸,青衣,銀鱈)

最後選擇了石班炸魚(配薯條) (hkd 118)
今次食完...已經諗定下次幾時黎

2016-09-04