2018-12-31
認識am.pm係睇到街頭海報宣傳佢嘅招牌炙燒布丁疏乎里,成件事其實有啲怪,因為好少呢類食物或餐廳會貼海報喺旺角街頭,好令人懷疑係咪真係賣緊嘢食,你知啦,通常其他海報都係賣下演唱會呀或者第二啲嘢架嘛...其實想試好耐,間嘢又喺男朋友做嘢嗰度樓下,但佢唔想同我試埋啲港女食物,今日終於等到個為食港女friend陪我食,本身糾結緊要食最招牌嘅炙燒布丁疏乎里定係黑糖厚鮮奶虎紋梳乎厘,結果最後唔使糾結,兩個無得救嘅肥婆決定兩個都食,跟住仲一人嗌咗杯「百年之蜜蘋果飲」,聲稱用上青森縣產5種優良品種蘋果調配同日本最高級別嘅珍罕百年之蜜,說道好多,但都係打卡重要!杯百年之蜜最上面有一堆白色candy floss,上面有一大粒蘋果汁冰,下面一層係好似蘋果味嘅milkshake,最抵就係蘋果汁,層milkshake係幾特別嘅,好似食緊蘋果味雪糕咁。個黑糖厚鮮奶梳乎厘食落會Moist啲多啲醬,個炙燒布丁疏乎里就食佢個脆焦糖。但一人食一個其實有啲chur有啲滯,下次都係節制啲兩個人share一個算喇!