2017-02-16 871 瀏覽
放工後和小欣子一齊上堂,番左成日工再去上堂咁辛苦,梗係想食d好野,慰勞下自己個肚啦~~~因為我地都好掛住上年在峴港的美食和滴漏咖啡所以搵左間地點方便,正評又多的一試~講明先,我和小欣子都覺得品越環境唔錯,座位夠寬敞,裝潢和陳設都幾靚,粉色系的感覺都有少少峴港feel。另外,食物方面,味道黎計其實好味的,已經調較好符合香港人的口味,所以對於想尋找舌尖上越南的味道的我倆黎講,有d失望芒果軟殼蟹米紙卷,米紙厚左,影響了整體囗感,但值得一提的是中間的軟殼蟹尚算脆~咖哩牛腩配烤餅,首先讚下烤餅,一上枱好香,而且烤得剛好,唔會過火。咖哩牛腩亦值得一讚的首先是火爐仔上,一跟溫住佢,保持熱度,另外牛腩和牛筋製作時間非常足夠,牛筋甚至冧到化,好正!但是味道方面,見到有香料一齊煮的,但香料比例不多,帶唔出越南當地的獨特美味~越式雞絲金邊粉,可能峴港的街舖太好味的,他們的湯底大多係店舖門口當眼處滾住,勁足料,所以湯底會好鮮甜,而且他們大多會俾碟香葉香菜你,根據自己的囗味自己落。呢度的湯底,當然味精係左的,另外就真是和香港一般泰越式湯粉無特別分別。好掛住峴港的街舖呀~最後,滴漏咖啡當然不得不回味啦!小欣子冒住
~~~
因為我地都好掛住上年在峴港的美食和滴漏咖啡
所以搵左間地點方便,正評又多的一試
~

芒果軟殼蟹米紙卷
咖哩牛腩
烤餅
越式雞絲金邊粉
最後,滴漏咖啡當然不得不回味啦!小欣子冒住會眼光光等天光的風險,仍然要飲番杯先走。用的格器比我地在峴港買的好,d洞細d,格得好d,只可惜用的咖啡粉雖然係越南的,但我地估計應該無再特別溝幾隻咖啡粉調配過,所以個味道會單調左d~
越式滴漏咖啡
其實綜合味道和環境,品越唔係唔好,只是佢真係唔係我和小欣子想要的越南味道,而只是港式越南味道~
2017-02-15
咖哩牛腩