餐廳: 喜喜冰室
資訊:

今日帶大家嚟到銅鑼灣中心地帶,Fashion Walk後街嘅小巷嘅一間冰室。假日嚟到都冇咩人流唔駛等位。紅白格子枱布配傳統嘅圓桌,仲有扮巴士嘅區域係紅色嘅卡位梳化位置,到處都放滿咗香港唔同地區嘅招牌,好有香港文化嘅感覺。距離銅鑼灣地鐵站5分鐘步程,餐廳都算好闊落,分為室內同室外區域, 呢個夏天周圍都好悶熱,入到嚟即刻覺得好涼爽,冷氣都幾夠!(怕凍嘅朋友,記得帶件外套仔)其實之前每次經過銅鑼灣都約朋友嚟呢間冰室食下午茶,今次就嚟試吓佢嘅鐵板燒同其他單點菜單。朋友點咗鐵板西冷扒加一杯熱奶茶,跟餐叫咗個意粉同蒜蓉汁,鐵板燒得夠熱落汁「咋咋」聲,西冷扒份量都算幾大份,配埋牛油西蘭花同菠蘿(罐頭甜味),意粉本身加咗調味同整得幾爽口,熱奶茶幾香滑!另一位朋友叫咗一個焗肉醬意粉,應該係用免治牛肉同豬肉整成,略嫌醬汁不足,但味道都幾濃郁,份量就一般都夠食。我點嘅係雞批浮台~雞批菠菜蓉湯,雞批好大一個放在菠菜蓉湯嘅中心,熱辣辣嘅雞批食到忌廉雞蓉同雞肉口感與香味,酥皮嘅表面好酥脆,配埋菠菜蓉湯真係意外地夾同香滑。特飲黑牛係分開叫,雪糕份量幾足,要分幾次倒可樂入去飲,啱晒呢個天氣飲!我另外再叫咗一份香煎法蘭

我另外再叫咗一份香煎法蘭西多士,其實真係有少少失望,因為西多嘅厚度非常之薄,一般舊式西多係會用兩層麵包片夾住花生醬再以雞蛋漿攞去煎/炸,首先唔夠香脆,而且感覺唔到誠意,不過我都另外叫佢俾奶醬我配嚟食,味道是ok 可以接受。

其實以冰室價錢佢都係偏貴,不過座落銅鑼灣中心點,都算情有可原 ,只是真心可以再俾多少少誠意先會吸引到顧客。
2023-05-27
  • 雞批浮台