2021-04-20 1108 瀏覽
上次介紹過香港好小食到既日式刨冰,係銅鑼灣近年好熱鬧嘅希雲街入面,今次都係同區銅鑼灣,呢間鋪位前身其實係人氣甜品鋪主打龍眼刨冰,呢家就變成銅鑼灣另一間甜品。呢家甜姨姨其實之前介紹過,佢總店係天后,最出名係芒果甜品,而呢間銅鑼灣分店除左保留天后既甜品外,仲有銅鑼灣分店獨有既日式刨冰,而且味道款式多元化,仲加入左港式元素,例如黃到金嘅楊枝甘露、奶醬多等,有時有啲限定口味好似開心果、kitkat。-🍧 醬爆💰98(👅: 8.5/10)同shari shari份量差唔多,都係可以兩個人share嘅份量,因為佢有限每人最低消費40,其實店舖都係諗住兩個人share一個刨冰。對比起shari shari,呢度嘅刨冰係比較易散,或者可能係我粗魯,啲冰係咁跌落張枱度,不過依度既冰同刨冰機聽講都係用日本。刨冰食落都磨到幾碎,唔係大家食到嘅一粒粒碎冰,入口都會化成水,不過對比shari shari好似略嫌唔夠綿密,但其實已經係一個好食嘅刨冰。醬爆隻口味姐係奶醬多口味,刨冰上面係花生醬,食落花生味幾重,但味道會比較單薄,食到後期會覺得有啲膩,如果佢可以雙拼口味會更好,不過刨冰食到底,味道會越嚟越稀,可能因為

🍧 醬爆💰98(👅: 8.5/10)
醬爆

醬爆隻口味姐係奶醬多口味,刨冰上面係花生醬,食落花生味幾重,但味道會比較單薄,食到後期會覺得有啲膩,如果佢可以雙拼口味會更好,不過刨冰食到底,味道會越嚟越稀,可能因為咁所以佢另外提供左一個小杯既煉奶。
刨冰上面有舊西多士,識落就唔算特別,刨冰中間會有啲餅碎,令到刨冰口感唔會單調,有少少似shari shari,不過shari shari係集中喺底部。刨冰嘅底部有一個牛奶布甸,不過味道就唔算好出眾。
🍧 黑極💰98(👅: 8/10)
黑極

黑極係黑芝麻豆腐口味,刨冰嘅質感同醬爆一樣,刨冰食落黑芝麻味係有,有少少似將芝麻糊變做刨冰,食落有芝麻香,而且有啲沙沙嘅口感,不過略嫌可能黑芝麻嘅味未夠重,感覺比起奶醬多唔夠好食,或者唔夠重味。
刨冰上面白色嘅係豆腐奶蓋,食落豆腐味幾香,而刨冰嘅底層仲有芝麻雪糕同豆腐花,所以唔會成個都係刨冰食到悶,但要食到底層先有可能已經好飽,如果雪糕同豆腐花喺中間出現,或者將成個刨冰整細啲會更好。

🌟每個刨冰嘅價錢都係98-118,價錢會略比shari shari貴一啲,但份量都係適合兩個人share食,都係一個合理嘅甜品價錢,都係難得好食有質素嘅刨冰,而且係良心小店。鍾意食日式刨冰嘅你,係銅鑼灣就已經有兩個選擇。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $98 (服務費: NA)
❗每人最低消費$40
❗只有銅鑼灣分店有刨冰
2021-03-13
5 分鐘 (堂食)
$98 (宵夜)
醬爆
黑極