2023-06-19
細妹之前嚟食過大閘蟹宴,已經介紹我要嚟試吓,今日終於同屋企人book枱食晚飯。「輝哥私房菜」主打中菜,款式都幾多樣化,飲茶點心、懷舊小菜、盆菜、蛇羹宴、九大簋⋯⋯而且都幾多新搞作,見到中午有點心放題都好抵食,已經計劃下次要嚟試吓。叫得私房菜,都有啲隱世feel,店面唔算好大,設有vip房,啱晒一班朋友book房食飯。餐牌小菜款式多,我哋叫咗四餸一湯,都幾驚喜可以喺度食到大排欄檔鑊氣風味,同屋企人慢慢嘆傾吓偈,愉快的一晚。✥ 粉葛排骨老火湯首先上老火湯,全用新鮮排骨、鮮料煲出嚟,好濃郁但無味精,而且好足料,排骨、豬什、粟米、紅蘿蔔。豬肉煲到好腍,連埋其他湯渣一齊蘸豉油食真係好正,啲餸未嚟已經食咗好多。✥ 豉油皇海蝦食得出海蝦走油時好夠鑊氣,熱油將蝦殼炸到香脆,而蝦肉仍然保持爽彈唔會乾晒。醬汁鮮味濃郁唔會過鹹,蝦殼都沾滿豉油香,非常惹味。✥ 薑蔥鮮班頭腩煲瓦煲上枱時熱辣辣,已經聞到味道好香,用新鮮班頭腩,魚味鮮美,厚身啖啖肉,醬汁濃郁惹味,爆香咗嘅薑蔥食唔停口。✥ 啫啫雞煲係港式經典煲仔菜,瓦煲上枱時仲係高溫,爆煮得雞肉香噴噴,發出「啫啫」聲,雞肉入味,件件靚部位,份量都算多。料頭乾蔥、紫
✥ 粉葛排骨老火湯
✥ 豉油皇海蝦
✥ 薑蔥鮮班頭腩煲
✥ 啫啫雞煲
係港式經典煲仔菜,瓦煲上枱時仲係高溫,爆煮得雞肉香噴噴,發出「啫啫」聲,雞肉入味,件件靚部位,份量都算多。料頭乾蔥、紫洋蔥吸盡肉汁精華,汁料味濃但唔會過鹹,好有大排檔風味。
✥ 八珍豆腐煲
主角一定係豆腐,外皮微焦掛汁,入口裡面好嫩滑,加埋各有口感嘅八珍燴成一煲:蝦仁、魷魚、肉片、豬肚、花菇、白菜仔⋯⋯口感豐富滋味。個人好鍾意花菇大大片吸晒汁好滑,撈飯食一流,呢度個白飯都好唔錯,係蒸熟嘅,粒粒分明。
✥ 紅豆沙
最後仲有糖水送,係紅豆沙,飯後甜一甜。 #輝哥私房菜
地址:佐敦長樂街18號18廣場2樓