📍 美蘭廚房 (鰂魚涌)鰂魚涌濱海街20-22號地舖———————————————美蘭廚房主打各種港式美食,車仔麵、油渣麵、三餸飯、酸辣粉、港式小食等包羅萬有,全部都充滿地道風味👍🏻 而且價錢合宜、份量十足,呢類小店的確買少見少,值得支持✨秘製叉燒飯(💰: 52 hkd)自從之前睇完食神重播,一直心心念念好想搵間好食嘅「黯然銷魂飯」🤣 呢度嘅叉燒質地偏爽口,唔會太肥膩,邊角有微微焦香,味道算唔上香濃,但勝在有自家製作無添加無味精嘅感覺,如果叉燒可以半肥瘦就更好了😙醬汁方面除咗平時嘅豉油汁,仲可以揀蔥油汁、咖喱汁同秘製泰式汁🤪 鍾意試新嘢嘅我揀咗佢嘅泰式汁,食落酸酸辣辣都幾開胃,不過好似都係豉油同叉燒飯夾啲😆窿邊太陽蛋就不過不失、正常發揮啦~ 份量同飯量都非常多,即使係男士們食一碗來當晚餐都唔怕唔夠飽👍🏻叉燒油渣麵 (大)(💰: 42 hkd)油渣麵主打用自家製嘅麵條,麵條比較粗身,掛湯力不錯~不過湯汁比較少,所以湯麵食到後面會有啲乾😛 配料方面,平時食開嘅油渣多數細細粒,但呢度嘅就全部都大大條,份量仲要唔少🤓 略嫌叉燒有啲太瘦唔夠juicy ,如果肥膏比例多少少,冇咁乾身會更好✨ 湯底
📍 美蘭廚房 (鰂魚涌)
鰂魚涌濱海街20-22號地舖
———————————————
袐製叉燒飯

秘製叉燒飯
(💰: 52 hkd)

叉燒油渣麵 (大)
(💰: 42 hkd)

湯底方面清清地,感覺上冇落到任何味精嘅☑️ 枱頭有啲辣菜甫可以落,啱晒鍾意食辣嘅我🫣

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽

🐾: 鰂魚涌站A出口步行約3分鐘

#mugmugeats_鰂魚涌 #鰂魚涌好去處 #鰂魚涌美食 #隱世小店 #叉燒飯 #黯然銷魂飯 #油渣麵 #香港小食 #lunch #tea #dinner #noodles #本地 #香港美食
袐製叉燒飯