2021-12-12
中記位於灣仔駱克道市政大樓嘅熟食市場,環境就非常地道,港式風味大排檔,性價比相當高,小炒 鍋煲樣樣得仲價格相宜,味道相當唔錯。熟食中心食嘢,係食風味餸,V仔同朋兩人就叫四個特色餸。其實中記仲有川菜,火鍋燒烤,煲仔菜,真係樣樣都得。兩個人可以四餸一啤,試晒中記人氣必食加廚師推介,當然係精選四款:廚師推介:地道酸菜魚,泡辣加胡椒湯,魚片非常嫩滑,重點不是油膩的湯,酸味加魚味融和在湯內,加上薯粉,酸酸地少少辣,不愛辣嘅人都食到酸辣味道。另外一個是芝麻雞,脆香雞皮加上粒粒芝麻,雞味加芝士味都十分有趣,脆皮加芝麻粒,有脆香酥口啲感覺。人氣必食有兩個:👍👍👍👍非常好食蜜瓜脆奶拼椒鹽淮山: 個蜜瓜脆奶唔單外脆內軟,還有奶香加蜜瓜味,好似甜品🍮奶香加脆奶味十分有趣。最後係咸魚蓮藕煎肉餅:咸香加蓮藕爽脆,炸得蕉香,唔會過咸有肉餅味,鬆鬆內涵,香脆外表。都係值得試吓。中記絕對係高性價比嘅人氣小炒。
廚師推介:
人氣必食有兩個:👍👍👍👍非常好食
蜜瓜脆奶拼椒鹽淮山:
最後係咸魚蓮藕煎肉餅:
中記絕對係高性價比嘅人氣小炒。