2018-12-21 474 瀏覽
良朋共聚、一於試試新餐廳~ 長野縣高糖度番茄沙律可以、配合芝麻醬汁清新醒胃~ 是日精選鯛魚刺身薄切合格~ 銀雪魚刺身無試、因為非個人所好、等於接受唔到豆漿咸食一樣、純屬個人問題、非戰之罪~ 沙甸魚壽司先嚟一客沙旬魚壽司落肚打吓底、沙甸魚非常新鮮、魚味濃且帶油脂香、配合紫菜和江戶前傳統赤醋米飯係個人至愛、真正是送辛口清酒嘅妙品。不過打飯師傅嘅功力真係要打屁股、米飯過濕、有點點糊嘅感覺、相信要再多花兩、三年努力做好基礎上嘅根底。。。。。。師傅請用心努力、加油!~ 時令秋刀魚刺身一年一度時令嘢無得輸、魚身肥美、滿滿嘅油脂香係個人至愛、主廚師傅刀功好、四條瞬間被清光光。~ 香葱吞拿魚腩手卷~ 大拖羅手卷~ 鐵火卷~ 青瓜小卷可以、不過打飯嘅基礎問題唔重覆了食完咁多重口味嘅食物、係時候清一清、過一過場~ 辣酒煮蜆入口出奇地清甜、微辣、並沒有預期中會破壞味蕾影響喝清酒嘅口味、熱辣辣暖暖胃正對口味。~ 炒日本冲繩苦瓜苦瓜爽脆清甜有回甘、帶一點點蜜糖味、encore 咗一碟休息一下吹吹水後、又嚟、、、~ 炸豆腐~ 吉列炸蠔交來貨、合格、油溫火喉掌握得宜~ 鹽燒牛舌不合格👎、火喉過咗、咬落有渣、蒜蓉粉係
良朋共聚、一於試試新餐廳

~ 長野縣高糖度番茄沙律
可以、配合芝麻醬汁清新醒胃

長野縣高糖度番茄沙律

時令秋刀魚刺身

~ 香葱吞拿魚腩手卷
~ 大拖羅手卷
~ 鐵火卷

香葱吞拿魚腩手卷、大拖羅手卷

鐵火卷

~ 青瓜小卷
可以、不過打飯嘅基礎問題唔重覆了

食完咁多重口味嘅食物、係時候清一清、過一過場

~ 辣酒煮蜆

辣酒煮蜆

~ 炒日本冲繩苦瓜

炒日本冲繩苦瓜

苦瓜爽脆清甜有回甘、帶一點點蜜糖味、encore 咗一碟

休息一下吹吹水後、又嚟、、、

~ 炸豆腐

炸豆腐

~ 吉列炸蠔

吉列炸蠔

交來貨、合格、油溫火喉掌握得宜

~ 鹽燒牛舌

鹽燒牛舌

不合格👎、火喉過咗、咬落有渣、蒜蓉粉係燒好後才下、而且唔均勻、部位有些過多、有些過小、調味同牛舌兩者原全融合唔到。。。失敗

~ 豚肉蘆筍卷
~ 豚肉蒜芯卷
兩樣都燒得有點乾、火喉掌握嘅功力問題,另外又係調味蒜蓉粉嘅問題、個人覺得應該係一路由生燒開始時就加、好讓食物本身嘅油脂遇熱泌透出來時馬上和蒜蓉粉完全融合、與後下兩者之間嘅分別會好大

~ 華味鳥雞皮串
傳統日式做法、保留雞皮嘅油份同濕潤

~ 華味鳥雞翼串
~ 華味鳥雞尾尖
~ 華味鳥雞賢串
~ 華味鳥雞肝串
~ 華味鳥雞心串
可以、雞肉質素靚、要挑剔的話用電爐燒始終唔及傳統用炭爐嘅火喉同風味

~ 燒日本青椒仔
~ 燒茄子
~ 燒粟米
可以

日本蕃薯天婦羅
好味道、火喉掌握得宜、個人至愛

~ 炸鷄軟骨
可以、送酒妙品

~ 酒盜芝士
酒盜可以,Cream Cheese 唔夠軟滑、入口粗糙,建議更換來貨牌子

~ 漬物盛 (6 品)
來貨、可以

師傅加油!