2018-11-27 398 瀏覽
今日去左旺角樓上café , 佢係喺一棟唐樓入面, 所以要留心少少要先搵到! 入面係港式懷舊佈置, 岩哂鐘意懷舊風格嘅人!南瓜濃湯我地今次叫左2個set, 附送餐湯或沙律, 我地兩個都揀左餐湯南瓜濃湯, 的確幾重南瓜味, 唔會太咸, 飲落仲有少少南瓜蓉, 幾特別!菠菜煙三文魚闊條麵主食方面, 叫左菠菜煙三文魚闊條麵, 繼上次喺街坊café試完綠色嘅河粉後, 今次又試下綠色嘅闊條麵 (兩者個樣都非常似XD) 不過味道就好唔同, 今次係用黃紅椒加上幼竹荀煮嘅闊條麵, 油味唔會太重, 反而幾重黃紅椒味, 三文魚煮得岩岩好, 唔會太乾, 仲有三文魚嘅鮮味!海鮮帶子扁意粉呢碟海鮮帶子扁意粉個賣相亦都好似炒河, 但味道就幾有驚吉, 係蕃茄底加上彩色樣同海鮮煮成, 食起上來酸酸地幾惹味, 蝦同帶子嘅份量就唔多, 只有各2粒, 但都幾彈牙爽口!Green Tea latte飲品方面叫左綠茶鮮奶同柚子蜜, Green tea latte有好靚嘅心形拉花! 綠茶味好濃, 相反奶味就顯得無咁突出, 如果鐘意綠茶嘅朋友一定要試下! 柚子蜜就係普通無特別 (平時自己都沖到果隻haha)藍莓芝士蛋糕跟餐甜品方面我

南瓜濃湯

南瓜濃湯

菠菜煙三文魚闊條麵
菠菜煙三文魚闊條麵

海鮮帶子扁意粉
海鮮帶子扁意粉

Green Tea latte
Green Tea latte

柚子蜜就係普通無特別 (平時自己都沖到果隻haha)

藍莓芝士蛋糕

跟餐甜品方面我地叫左藍莓芝士蛋糕, 同平時食嘅差不多, 藍莓醬加cheesecake嘅配搭好穩陣, 基本上唔會難食haha

意大利芝士蛋糕
意大利芝士蛋糕

另外仲叫左個Tiramisu, 咖啡味好濃, 下層嘅芝士蛋糕都偏甜, 配合一齊食都唔錯, 不過自己一個食我就覺得太漏XD
2018-11-06