2020-10-30
《101肉燥飯專門店》話說呢間連鎖店係我同事好鍾意lunchtime幫大家叫外賣既一間黄店😂佢每次叫101外賣,都揀「三杯雞飯,士多啤梨奶」,風雨不改。所以帶飯番工既我都被佢既堅持打動,試過呢個組合,係真係幾好食,尤其個士多啤梨奶幾高汁😍然後有次同鍾意台灣菜既🐢經過尖沙咀,就決定堂食呢間幫襯過好幾次外賣既黄店!難得叫堂食,緊係叫d平時外賣叫唔到既野!我地揀左Deluxe set $208~(set for 2)前菜有凱撒沙律+香草芝士玉子豆腐。先講沙律,佢係非常大碟,岩哂我地2個鍾意食菜既人~上面淋既芝麻醬份量岩岩好,夠遮草青味之餘保留到fresh既感覺~香草芝士玉子豆腐係極度驚豔,係我成餐最鍾意既一道菜😍佢既豆腐外皮層粉好薄,但炸得好香脆~一咬落去入面既豆腐熱辣辣,配埋好香既芝士醬(佢係淡味既芝士,唔會好濃好重口),係好 match好好味😍大推薦小食有得8選1,我地揀左鹽酥雞塊(大)。無確實數有幾多舊,但份量足夠2人過足口癮😳d雞炸得好脆,個粉皮都唔會好厚,咬到啖啖雞肉。外層灑既孜然粉好襯個味,呢個都出色同推薦。主菜有得6選2,我地其中一個揀左香茅豬扒熱石鐵板燒(配芝士撈日本稻亭烏冬
前菜有凱撒沙律+香草芝士玉子豆腐。
主菜有得6選2,我地其中一個揀左香茅豬扒熱石鐵板燒(配芝士撈日本稻亭烏冬)。個豬扒係大塊既,都幾鬆軟同好味~我幾欣賞佢有ok多配菜(有椰菜,紅蘿蔔同粟米),可以中和下d汁既咸味,因為我對佢既印象係個汁比較咸,頭幾啖係幾好味,但可能鐵板上後尾仲「jar jar」緊蒸發哂d水😂臨尾係真係咸左D~另外佢既薯角都ok, 不過唔會話好脆。個芝士烏冬既芝士醬係頭先豆腐個種醬料😳食落唔會好heavy,其實幾好食(而我尤其喜歡個彈牙烏冬)~
另外一款我地揀左無骨香辣三杯雞熱石鐵板燒(配肉燥芝士燥瘋薯)。同樣問題啦都係個汁太咸(雖然呢個無豬扒個款咁咸)。個三杯雞同平時食既外賣味道係一樣既,不過d汁令佢熱d同咸d~我覺得呢個都接受到~配菜同上面一樣,不過多左好多有肉燥既薯角(瘋薯)。雖然佢既薯角係好味,肉燥都好味,但撈埋一齊再配個比較咸既汁,令到件事好咸😂建議大家叫鍾板餐唔好揀瘋薯。
飲品方面,我地一杯揀左跟餐配既愛文芒果汁。個芒果汁味好濃,但有少少假,我覺得一般(士多啤梨奶正d啫~)。另外一杯我地+10蚊叫個盆裁特濃朱古力珍珠~要加錢果然唔同d, 賣相好靚,朱古力好香濃,珍珠都幾彈牙,呢個都大推薦~
Overall 黎講,我覺得呢間餐廳既前菜同小食係非常出色!真係好值得叫黎食,佢d飲品我都好鍾意😳我會再食呢間餐廳但唔會再叫Deluxe set因為個鐵板餐真係比較咸,叫番經典肉燥飯一樣好味咁話~