來到黃竹坑地鐵站一個新嘅商場Southside,發現有一間裝修得非常雅緻,又有cafe感覺嘅西餐廳<Table>,餐廳供應嘅食物非常創新,佢混合咗西式日式同港式餐嘅元素,感覺好有新意。先來一個中日混合感覺嘅晚餐,有咖哩牛腩配麻醬烏冬,日式茶碗蒸、薯仔沙律、中式餐湯、養生雪梨茶,另外仲加配咗一杯西式特飲,百香果烏龍茶。咖哩薯仔牛腩做得非常出色,佢嘅咖哩汁非常之香濃惹味,而牛腩嘅肉質非常之軟身,入口非常軟腍,牛筋腩嘅牛筋炆得非常軟綿,絕對值得推薦。茶碗蒸入面有好多材料,有雞肉、香菇、日式魚蛋等。而中湯材料亦都非常豐富,最驚喜就係佢個養生雪梨茶,入口青甜潤喉。另外叫咗一份牛柳扒餐,配有羅宋湯,亦都加配咗特飲,話梅柚子梳打。呢度嘅牛柳扒餐雖然都係百幾蚊,不過佢哋提供應嘅牛柳質素都非常之唔錯,絕對比一般港式扒餐嘅餐廳做得優勝理想,佢哋嘅牛扒食材質量幾好,牛肉味夠濃,可以order五成熟或七成熟,做得非常驚喜。整體來講,百幾蚊人均消費就可以食到比一般cafe餐廳更為理想同特別嘅套餐,實在值得推薦。

• 免翁牛柳