2021-09-26
今日係實習嘅第三日第一日食咗餐平嘅但係唔好食,諗住今日可以獎勵吓自己,不過呢一間野又係有少少令人失望。今日行過,見到呢一間出邊有人排隊等外賣,諗住應該都好唔錯,所以就同我兩位朋友一齊入咗去食,睇一睇個Menu五十幾$60喺灣仔區來講都算係咁,我哋嗌左咖喱豬扒飯、將燒豚肉飯、同埋將燒雞扒飯,佢仲可以加配小食,我哋嗌左鯖魚、同埋軟殼蟹沙律。首先講一講軟殼蟹沙律,真係非常之令人失望,上枱嘅時候竟然係霖!完全都唔酥脆,同埋佢下層嘅沙律醬真係好搶晒啲味道;前菜方面就係中華沙律,呢啲海草類嘅嘢不過不失啦;至於我朋友食嘅將燒雞扒同埋將燒豚肉飯,兩位食客都話味道可接受,不過佢哋男人老狗希望個飯可以大少少,而我嘅咖喱豬扒飯豬扒炸得好酥脆,咖喱汁亦都好夠,對於佢個飯我係滿意嘅。其實講到最尾最大嘅敗筆就係個前菜,其他嘢都可以接受;不過有一點想睇嘅就係佢嘅枱好細,我哋三個人食都有啲論盡。