2013-10-21 184 瀏覽
唔好意思, 所謂的港式日本風格是治包含了'賣相平平/味道差/價錢貴'的仿日食品. 今日有個例子.餐牌上非常美麗, 雖然價錢不菲卻令顧客很期待, 而且香味而言確實不錯的. 點了漢堡扒咖喱及吉烈豬扒咖喱餐.講下面兩道菜之前先講咖喱, 咖喱雖然是這裡標榜的主餐, 不過好明顯係同格離超市買的紙包即食咖喱無分別, 咖喱唔係人手烹調熬製就沒有意思了.即使咖喱會放上保存成分, 唔好理健康問題, 味道上是會有一種濃稠的口感和微量的膠味. 即整的咖喱, 香味上有層次之外, 細心留意係可以分析到有什麼主要香料和材料.這裡的香味, 就是一舊咖喱的味道, 很單一沒有層次. 顏色很美卻不是傳統的有粉有辣椒油的顏色, 而是單一沉悶的顏色.漢堡扒咖喱, 蛋合格不特別好食, 飯唔係太好濕了一點, 漢堡扒合格未濃不過因為無拍打過口感差, 配咖喱的姜很好食很開胃.吉烈豬扒咖喱, 用滑蛋合特別不錯, 飯一樣係普通, 吉烈豬扒很難食太乾而且麵包皮太厚了, 姜不錯.麵史湯一般, 牛奶布丁好食不過得手指公咁大, 飲品一般, 服務很好很有禮貌. 感覺食緊宅男咖喱.
漢堡加厘
吉烈豬扒加厘