2018-03-19 79 瀏覽
上星期日晚約左朋友去旺角食飯聚舊,其中一位朋友話食過街坊cafe 覺得唔錯,所以提議我地去試,因為我地想傾計傾耐D,就約左5:30去餐廳,餐廳冇限時,坐幾耐都得原來當時未夠6:00,所以仲叫到下午茶set ,我地一嚟到已經點左個甜品下午茶,比起單叫甜品會多一杯飲品,我就揀左港女最愛嘅紫薯吉士法式西多士伴雪糕,再配一杯叫‘女神’嘅飲品,其實裡面包含柑桔🍊、百香果、芒果同藍橘成分。先講甜品,賣相好吸引,係用一個紫色鐵鍋盛載,除左有幾塊西多士,上面鋪左紫薯蓉,伴碟仲有綿花糖同朱古力雪糕,呢個組合實在太吸引同邪惡,每食一啖西多士,就有幾種口感又凍又熱,味道配搭得好好,如果個胃仲有quota ,真係想試埋其他甜品而我杯飲品味道亦都好refreshing,杯中有幾粒芒果點綴,一路食一路飲可以消除油膩感覺我地當晚調轉左次序,食完甜品先到主菜,我朋友叫左兩個沙律,分別係大蝦🍤青蘋果🍏沙律及烤雞三文魚凱撒沙律,兩款口味都十分清新,試得出食材新鮮,食完令人好開胃,尤其喜歡大蝦同青蘋果嘅配搭,相信夏天試一定會好消暑再嚟就係街坊小食拼盤,款式包括水牛城雞翼、蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸同薯格,一上枱已經覺得食物擺放得

紫薯吉士法式西多士伴雪糕

女神

我地當晚調轉左次序

大蝦青蘋果沙律

再嚟就係街坊小食拼盤,款式包括水牛城雞翼、蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸同薯格,一上枱已經覺得食物擺放得好靚,份量多而且方便share ,豬肉腸好咬口,味道不會太咸,薯餅同薯格炸得好脆,只係略嫌水牛城雞翼可以再辣D,但其實成個拼盤已經好出色
,一班朋友可以點嚟試下

街坊小食拼盤

我地另外再點左個墨汁大蝦意大利飯,我其實對墨汁整嘅食物情有獨鍾,去每間餐廳只要見到墨汁嘅菜式都想試,我本身想點餐廳嘅墨汁河粉,但朋友話想食飯所以就叫左意大利飯,不過同樣出色,大蝦🍤夠大隻,墨汁飯味道幾好,飯面鋪上蟹籽,飯中仲有蜆仔及青紅椒等配菜,材料十分豐富,真心食到嘴lam lam

墨汁大蝦意大利飯

飲品方面我朋友就點左熱玫瑰花🌹貴花茶及一杯叫‘我的宣言’嘅藍碟花飲品,其中有白桃及玫瑰成分。我深深被玫瑰花貴花茶嘅賣相吸引,店員將套茶具擺放得好有貴氣,首先玻璃茶壺中盛滿玫瑰花茶,再放上蠟燭上,另外再有兩個玻璃杯,一個用來品味花茶,一個就盛放蜜糖,讓客人可以自己調節甜度,好貼心嘅細節

玫瑰花貴花茶

幾個朋友聚舊傾足幾個鐘,餐廳都冇催過我地走,我途中覺得有點凍,問過一位店員可唔可以調節冷氣溫度,店員表示原來冇開冷氣,只係街外有風吹入嚟,我本身諗住咁冇辦法啦,但結果店員主動為我地送上幾杯熱水,我真心覺得餐廳員工服務好好又友善,能照顧客人需要,呢樣好值得讚

到最後埋單仲可以用Openrice 訂枱優惠,就係主餐牌75折同飲品半價,計番每人約$150,以餐廳食物質素同服務,我覺得好抵食,一定會推薦親友嚟試下,特別係要支持呢類小店,希望能夠係香港鋪租極貴嘅情況下生存,咁大家先可以試到地道菜式

烤雞三文魚凱撒沙律
2018-03-11