2017-09-11 57 瀏覽
時值午飯時間, 同事們都各有各忙, 只好自己一個外出尋找美食。 其時諗起喺另一間越南粉 餐廳內聽到同枱食客話銅鑼灣亦都新開咗一間越南菜餐廳, 身為一個越南粉愛好者讓我當然一定會去試下啦。去到時已經係十二點半左右, 只剩少量單丁位。 一坐低已經感覺到唔對路, 竟然冇是拉差辣醬, 但係一場坐低冇理唔使下個越南粉先走呀嘛。 另外加錢買咗兩隻雞翼, 雞翼唔錯。 但係主角越南粉一到場, 就知道原來係港式越南粉。 越南粉必備嘅青檸芽菜都唔喺度, 辣椒仔喺桌上任攞。 但係越南粉冇咗越南粉應有湯底嘅味, 包括一陣陣藥材味( 筆者以北美的越南粉作為標準)。 總括而言 碗河粉都唔算難食, 但是唔係我期待嘅越南粉。