2020-10-15
唔知有無人同我一樣都有鋪邊爐癮,間唔時就會想邊邊佢。但麻辣火鍋食多咗都會熱氣,所以今次搵食就主要搵啲養生鍋,溫和啲嘅類型。去到旺角呢間大笪地花膠雞,顧名思義梗係叫呢到既招牌:大笪地花膠濃湯雞鍋,最近仲做緊優惠,幾抵啊!大笪地花膠濃湯雞鍋,鍋入面有半隻雞,仲有一碟份量嘅花膠。上枱咗一陣開始滾,店員就會幫我地剪開隻雞,之後再倒埋啲花膠入去。湯底滾咗之後就可以先飲湯,湯底幾溫和再摻雜少少雞油,都唔錯!飲啖湯食件雞再等火鍋配料到,再食埋花膠,都幾滑啊!肉類我地嗌咗美國肥牛,$78但份量都唔少,加上肉味都幾重,又唔會嚡,不過不失啊!另外我幾鍾意個芝士流心牛丸,芝心丸嘅概念套入牛丸嘅外皮,又幾創新!牛丸好彈又帶肉汁,咬落去加埋芝士拉芝嘅效果真係值得一試!比起普通芝心丸,我更愛呢款芝士流心牛丸!蟹籽鮮蝦滑都唔錯,彈牙爽口,蝦味都幾濃郁!另外蟹粉蝦餃皇係重量級,餃子嘅個頭好大,入面都真材實料有一粒蝦肉,再包裹住豬肉同蟹粉。其實食落幾似蟹粉小籠包嘅感覺,如果有埋醋點下就好啦,可以中和下蟹粉嘅味道。 朋友最愛炸響鈴,我地兩人圍爐份量就稍多。蔬菜當然唔少得,我地就嗌咗皇帝菜。呢個湯底烚菜更帶出甜味!火鍋伴侶
肉類我地嗌咗美國肥牛,$78但份量都唔少,加上肉味都幾重,又唔會嚡,不過不失啊! 另外我幾鍾意個芝士流心牛丸,芝心丸嘅概念套入牛丸嘅外皮,又幾創新! 牛丸好彈又帶肉汁,咬落去加埋芝士拉芝嘅效果真係值得一試!比起普通芝心丸,我更愛呢款芝士流心牛丸! 蟹籽鮮蝦滑都唔錯,彈牙爽口,蝦味都幾濃郁! 另外蟹粉蝦餃皇係重量級,餃子嘅個頭好大,入面都真材實料有一粒蝦肉,再包裹住豬肉同蟹粉。 其實食落幾似蟹粉小籠包嘅感覺,如果有埋醋點下就好啦,可以中和下蟹粉嘅味道。 朋友最愛炸響鈴,我地兩人圍爐份量就稍多。 蔬菜當然唔少得,我地就嗌咗皇帝菜。呢個湯底烚菜更帶出甜味!
火鍋伴侶點少得可樂! 呢度裝修都好特別,一入去有種香港情懷,特意打造成復古既風味。