2021-09-02
好日都唔會過嚟大埔~但係一個好耐無見嘅朋友叫到,遠一遠都要去啦~朋友係要見架麻~佢喺大埔返工,我又咁啱放假,所以就決定入去大埔搵佢就佢放工~佢介紹咗呢一間八妹雞煲,話入大埔一定要食咁話喎!訂咗枱8:30,一到步就即刻入得喇~餐廳內部係舊式香港大排檔feel~有霓虹燈掛牆餐牌等等成個感覺幾正~坐低咗點嘢食, 首先帶咗半隻小辣雞煲先,之後再慢慢揀打邊爐嘅配料~等咗15分鐘左右雞煲就已經到啦,一上枱就聞到好香,店員幫我哋炒咗幾吓就同我哋講可以食喇!兩個人換隻雞啱啱好,雞肉都幾滑,我重點係個雞煲醬好惹味,小辣我哋兩個都食到!食到尾聲啲洋蔥都煮到透食落仲正!兩個人叫咗兩大支ASAHI啤啤佢~ 餐廳有提供到冰桶,Keep到啤酒冰凍真係好緊要!!叫咗呢個手切肥牛(大),份量都真係唔少,而且肉同脂肪比例啱啱好,睇吓啲雪花幾靚就知~牛肉味超級重👍🏻豬腩片,睇落好似好肥咁,但食落一啲都唔肥膩仲有啲爽脆!同埋食得出係新鮮嘅唔係啲冰鮮豬!手打鴛鴦滑(墨魚滑&蝦滑)每次打邊爐都必點!因為新鮮爽口彈牙!鮮蝦雲吞 我朋友鍾意食所以點嘅我自己就一般般, 不過都幾好食嘅我哋仲叫咗娃娃菜同埋炸響鈴,炸響鈴應該係餐廳新鮮自
每次打邊爐都必點!因為新鮮爽口彈牙!
我朋友鍾意食所以點嘅我自己就一般般, 不過都幾好食嘅
我哋仲叫咗娃娃菜同埋炸響鈴,炸響鈴應該係餐廳新鮮自己炸,冇油益味,索咗啲雞煲汁食好正😋