2021-09-30
🤍我愛慢煮 (孖沙街) (上環)🖤上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖今次第二食依間慢煮店,絕對係食過返尋味!難得在佢性價比高,唔收加一,可以話佢係港島區嘅清泉之一。上次主要食佢啲小食,碟碟都超驚喜又抵,今次試吓佢啲肉表現如何。美國安格斯特級平鐵牛扒依個簡直冇得輸,好少喺好啲嘅西餐見到依個價錢嘅牛扒。而且依道牛扒表現到慢煮嘅精髓——肉淋而嫩滑,未到即溶,但頗有水準。表現與價錢比較下,稱得上必點之選。秘製保濕豬鞍架秘製兩字吸引我試試依道菜。豬鞍架肉質厚實,厚切下好似無咩特別。直到試一件脂肪較高,先品味到個份油脂香!脂肪較高嘅部份非常好味,冇脂肪嘅部份就比較乾同實,視乎各人口味。PS:欣賞佢慢煮既配料係加錢配,任君選擇。其實如有自信,又何須用配料點綴。海鮮芝士忌廉菠菜第二次食呢道菜,依然係我嘅頭號心水!拉絲芝士與忌廉白汁共融,其中主角乾身菠菜中和左芝士忌廉嘅滯感。簡直令人一啖接一啖,實在邪惡,每啖都令人腦交戰!慢煮菠蘿,鹹焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕甜品不過不失,實在係焦糖同菠蘿都十分甜膩,口感沒有很豐富;但意大利雪糕出奇地軟滑,加了一點分數。結論係我會一直係佢既回頭客,只要佢keep住水準,
🖤上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
美國安格斯特級平鐵牛扒
秘製保濕豬鞍架
海鮮芝士忌廉菠菜
慢煮菠蘿,鹹焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕
結論係我會一直係佢既回頭客,只要佢keep住水準,就會係我係上環其中一間bookmark食店~