筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!話說,小弟係一個極之麻甩嘅人,麻甩仔當然要配茶仔啦!我未婚妻聖誕前一直話佢搵左間好出名嘅茶仔要帶我去試,佢搵茶仔同我一齊食喎,其實真係好窩心的,不過一直都撞唔啱時間,偏偏今個聖誕大家都無乜計劃,所以佢就帶左我去佢口中所講嘅茶仔,就係呢間聯威!係The One落車一路睇google map,都行左成15分鐘先黎到,好有探險feel!聖誕呀大佬,無人會係茶仔過聖誕架,所以食客都係街坊為主。一坐落伙計就熱情招乎,同我地介紹有乜食。洋蔥汁瑞士雞扒鐵板餐呢個真係食回憶必點。細個同未婚妻拍拖嘅時候,成日會去一間好up dup嘅茶仔食鐵板餐,個時都係講緊25蚊。過左咁多年,今時今日一舊水走唔甩,但呢度竟然只係$55就有交易!除左回憶之外,就係識我嘅人都知「熱未必一定好

洋蔥汁瑞士雞扒鐵板餐
呢個真係食回憶必點。細個同未婚妻拍拖嘅時候,成日會去一間好up dup嘅茶仔食鐵板餐,個時都係講緊25蚊。過左咁多年,今時今日一舊水走唔甩,但呢度竟然只係$55就有交易!除左回憶之外,就係識我嘅人都知「熱未必一定好食,但唔熱就一定唔好食嘅道理」,咁有咩仲熱得過鐵板餐?
今時今日好多餐廳所謂嘅鐵板餐都係唔熱,你當塊鐵板係隻碟上菜咁叫咩鐵板餐呢?但聯威係未上檯已經從遠處聽到鐵板嘅吱吱聲,我勁興奮!望住橙紅色嘅洋蔥汁係鐵板上跳躍同冒煙,真係好療癒!鐵板嘅配菜好傳統,就係幾塊蕃茄同鮮炸薯條!成個餐其實就無乜特別好講,因為食呢樣野真係多過食味道!信我,如果掛住小時候嘅鐵板餐就黎呢度啦!
跟鐵板意粉

皇袍鰻魚飯
老老實實,如果你成世人未去過日本食個d好有名嘅鰻魚,都可能會覺得正正常常擺得入口嘅,但你問我就覺得無乜特別,就係你去超巿最平個d急凍鰻魚囉!但係望下價錢,$68你又期望佢俾咩你?所以我覺得呢個飯叫fair啦。下次或者叫小菜會更好!
皇袍鰻魚飯

紅豆冰
我細個嘅回憶入面無乜紅豆冰嘅出現,大概係因為紅豆冰要加錢而屋企人唔想我叫。到左宜家大個,就算負擔得起都唔敢成日叫,哈哈!呢杯紅豆冰其實唔合格。一杯完美嘅紅豆冰應該有大冰塊同碎冰,而呢度只有大冰塊,而且冰太少,好快就融哂變奶水。紅豆唔係自己煲而係罐頭野,又係無乜好講。
紅豆冰

成餐飯d野食就真係水準以下,但人就係咁得意,食物好多時只係其中一小部分,更重要嘅係同邊個食、點解黎食、食物有咩意義。而今晚我就食得好開心,我食嘅係未婚妻嘅心意、佢嘅貼地同我地兒時拍拖嘅回憶。好感恩仲有一間餐廳做咁標準嘅鐵板餐,得閒我又回來懷緬下!
2018-12-25
慶祝紀念